Kako pravilno oprati vaše omiljene džempere?

1
Radiosarajevo.ba
Kako pravilno oprati vaše omiljene džempere?
Foto: Pexels / Ilustracija

Da biste održali mekoću i dug vijek trajanja vaših džempera, važno je pridržavati se određenih smjernica prilikom pranja kod kuće.

Možete prati džempere od različitih materijala, uključujući vunu, akril, pamuk pa čak i kašmir. Ipak, odjeću na kojoj piše "samo hemijsko čišćenje" trebalo bi povesti profesionalnom čišćenju.

Kada su u pitanju materijali, džempere od pamuka preporučuje se prati nakon najviše dva do tri nošenja, dok se izdržljiviji materijali poput vune ili sintetičkih mješavina mogu nositi i do pet puta.

Uskoro svečano otvaranje džamije Arnaudija u Banjoj Luci

Uskoro svečano otvaranje džamije Arnaudija u Banjoj Luci

Nije obavezno prati džempere svaki put nakon nošenja, ali ako želite produžiti vrijeme između pranja, preporučljivo je nositi potkošulju.

Prije pranja, obavezno uklonite eventualne fleke na džemperu. Iako je poželjno pratiti upute sa etikete za pranje, ručno pranje je najbolja opcija.

Emocionalni teret i negativna energija: Izbacite ovu odjeću iz ormara prije kraja godine

Emocionalni teret i negativna energija: Izbacite ovu odjeću iz ormara prije kraja godine

Koristite blagi prašak i hladnu vodu, posebno za vunu koja može skupiti na visokim temperaturama. Nakon pranja, nemojte cijediti džempere već ih stavite na peškir kako bi upio višak vode.

Iako se preporučuje izbjegavanje mašinskog pranja džempera, ako je to neizbježno, koristite mrežice ili vreće za pranje osjetljivog veša.

Upotrijebite deterdžent specifičan za džempere, postavite mašinu na najnižu temperaturu i smanjite broj obrtaja. Isključite centrifugu kako biste sačuvali integritet materijala, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije