Koliko često biste trebali prati posteljinu kada ste prehlađeni?

0
Radiosarajevo.ba
Koliko često biste trebali prati posteljinu kada ste prehlađeni?
Foto: Pexels / Ilustracija

S hladnijim vremenom i niskim temperaturama, bitno je da dodatno brinete o sebi, a to uključuje i održavanje kućanstva čistim, posebno posteljine jer su u njoj mogu skrivati razne bakterije zbog kojih biste se mogli razboljeti.

Stručnjak James Higgins, izvršni direktor kompanije Ethical Bedding, preporučuje mijenjanje posteljine svaka 72 sata kada ste prehlađeni ili imate gripu kako biste se riješili bakterija koje bi se mogle zadržati u vašoj posteljini.

"Virusi mogu dugo ostati u vašim plahtama i jastucima, a mogli biste i prenijeti gripu na svog partnera preko posteljine i otežati sebi oporavak", objašnjava Higgins.

Baka organizovala otmicu vlastite unuke: "Samo sam je htjela spasiti iz tog zla"

Baka organizovala otmicu vlastite unuke: "Samo sam je htjela spasiti iz tog zla"

Higgins dodaje da posteljinu treba često prati u vrućoj vodi, a možete dodati i malo izbjeljivača koji ne mijenja boju ili vodikovog peroksida kako biste učinkovito dezinficirali posteljinu. Ipak, budite oprezni kod korištenja vodikovog peroksida jer bi mogao oštetiti posteljinu pa njega koristite samo ako je u pitanju neka čvršća tkanina.

"Osim toga, potrebna je i dezinfekcija izloženih područja. Predmeti u blizini poput budilica, lampi i noćnih ormarića trebaju se redovno dezinficirati, zajedno s korpama za veš i veš mašinom.

Savjet stručnjaka: Evo kako očistiti žute fleke sa jastučnice

Savjet stručnjaka: Evo kako očistiti žute fleke sa jastučnice

Također, držite prozore i zavjese otvorene kad god je to moguće kako biste prozračili prostoriju i riješili se ustajalog zraka, a istovremeno iskoristili prednosti dezinfekcijskih svojstva sunčeve svjetlosti", kaže Higgins.

Razlika u trajanju klica na poroznim i neporoznim površinama može utjecati na naše zdravlje. Klice koje se prenose prehladom duže ostaju na poroznim površinama poput posteljine u poređenju s neporoznim površinama.

Porozne površine, poput pamuka, imaju svojstvo apsorbiranja vlage, što može uzrokovati degradaciju strukture virusa. Stoga, upijajuće posteljine, poput organskog pamuka, mogu brže eliminisati klice, dok umjetne tkanine poput poliestera ili najlona nisu optimalne.

Preporučuje se odabir posteljine od liocela, polusintetičke tkanine, koja je udobna, prozračna, dobro upija vlagu i ima antibakterijska svojstva. Osim toga, prozračna posteljina smanjuje vlagu od tijela, pridonoseći higijenskom spavanju, piše miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije