Čuvajte okoliš i kućni budžet: Jeste li već probali eco-friendly način pranja veša?

0
Radiosarajevo.ba
Čuvajte okoliš i kućni budžet: Jeste li već probali eco-friendly način pranja veša?
Foto: Pexels / Ilustracija / Sušenje veša

Od vrste deterdženta koji koristite do načina na koji sušite odjeću, evo nekoliko jednostavnih promjena koje će dan pranja učiniti boljim za planetu.

Sve i da ste dovoljno sretni pa imate mašinu za pranje i sušenje veša, nećete pobjeći od te beskrajne gomile veša. Ali održavanje naše odjeće čistom ima iznenađujuće utjecaje na okoliš.

Naučnici su nedavno procijenili da je mikroplastika koja se oslobađa pranjem sintetičke odjeće odgovorna za više od trećine mikroplastike pronađene u svjetskim okeanima. A jedan ciklus u mašini za pranje veša može da potroši čak 40 galona vode.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Ali veš ne mora biti toliki teret za okolinu. Promjena navika u pranju veša jedan je od najlakših načina da svoj dom učinite ekološki prihvatljivijim.

Kako prati?

Jednostavan način da smanjite količinu vode je da se pobrinete da perete samo punu količinu, a ne samo nekoliko stvari. Neke novije mašine za pranje veša opremljene su senzorom koji mjeri koliko vode je potrebno za svako punjenje - ovo štedi vodu, ali je i dalje potrebna struja za rad mašine.

Stručnjaci otkrivaju: Šest stvari koje ne biste trebali često prati u mašini za veš

Stručnjaci otkrivaju: Šest stvari koje ne biste trebali često prati u mašini za veš

Zagrijavanje vode za pranje je još jedna potrošnja energije. Prema General Electric-u, pranje toplom vodom je potrebno kada trebate dezinficirati odjeću ili ako voda iz česme padne ispod 4,4° C tokom zimskih mjeseci.

Neke sintetičke tkanine je lakše oprati u toplijoj vodi. Ako perete puno sintetičke odjeće, opremanje i mašine i sušilice s filterom za hvatanje mikroplastike može pomoći u smanjenju zagađenja plastikom koja ulazi u vodovod.

Izbor deterdženta

Proizvodi koje koristite za čišćenje odjeće još su jedan faktor koji treba uzeti u obzir. Sve veći broj kompanija nudi ekološki prihvatljive deterdžente za pranje veša koji su biorazgradivi i često se proizvode bez hemikalija na bazi nafte. Iako je to neznatno poboljšanje, mnogi od ovih proizvoda još uvijek dolaze u čvrstim plastičnim bocama koje se mogu, ali i ne moraju reciklirati, potencijalno povećavajući tok otpada.

Sušenje veša

Ako sušite u sušilici, odvojite debele, glomazne predmete koji se dugo suše od lakših predmeta. Kombinovanje teških predmeta poput peškira i pantalona s laganim vešom zahtijeva duže vrijeme sušenja za cijelo punjenje. Razmislite o tome dok punite mašinu za veš, a zatim prilagodite vrijeme sušenja za svaku gomilu veša u skladu s tim.

Osim energije koju crpi sušenje odjeće u sušilici, tu je i zrak koji izlazi iz mašine. Studija sa Univerziteta u Washingtonu testirala je emisije iz otvora sušilice i otkrila 25 organskih spojeva (VOC), uključujući sedam opasnih zagađivača zraka i dva klasifikovana kao kancerogena. Ostaci deterdženta za pranje veša u kombinaciji sa deterdžentom za sušenje veša natopljenim hemikalijama stvaraju emisije koje utječu na kvalitet zraka.

Potencijalna opasnost: U ovoj prostoriji nikada ne biste trebali sušiti veš

Potencijalna opasnost: U ovoj prostoriji nikada ne biste trebali sušiti veš

Stoga, razmislite o nabavci nekoliko vunenih loptica za sušenje. Dodane mokrom vešu, mogu smanjiti statički elektricitet i ubrzati vrijeme sušenja potičući protok zraka oko sadržaja sušilice.

Uobičajeni mirisi

Mješavine sintetičkih hemikalija mogu izazvati migrene, alergije i astmu, kao i iritaciju kože i potencijalnu reproduktivnu štetu. Osim toga, neki sastojci mirisa su navodno hormonski disruptori, a drugi ostaju u okolišu, zagađujući vodene puteve i oštećujući divlje životinje, piše National Geographic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije