Kako organizovati virtualno druženje i dobro se zabaviti?

Radiosarajevo.ba
Kako organizovati virtualno druženje i dobro se zabaviti?

Ako vam u danima fizičkog distanciranja nedostaju prijatelji i kolege, razmislite o tome da budete domaćin virtualnog druženja uz piće. Zabavno je, besplatno (ili barem vrlo jeftino), a popravit će vam raspoloženje mnogo više nego što mislite.

1. Odaberite platformu za video chat koja je svima najpristupačnija

Najbolja platforma će biti drugačija za različite grupe ljudi. Jedna od platforma koje su dobar izbor je Zoom jer je prijateljski orijentirana prema korisnicima i preko nje je lako poslati pozivnice svima. Nedostatak ove platforme je to što besplatna verzija omogućava grupno druženje u trajanju od samo 40 minuta. Google Hangouts, Facebook i Skype su također dobrodošle opcije, a ima ih još mnogo više. Odaberite onu koja je vašim prijateljima ili kolegama najdraža ili za koju mislite da će vam biti svima najpraktičnija, piše Jutarnji list.

2. Odredite tačno vrijeme i planirajte druženje u trajanju od jednog sata

Naravno, kad izađete na piće s prijateljima to može potrajati do sitnih jutarnjih sati, no sjedenje pred računarom ili, još gore, smartphoneom je potpuno drugačiji doživljaj i brzo ćete se umoriti. Osim toga, možda vaši prijatelji ili kolege nisu navikli na video chat pa će se osjećati ukočeno i nelagodno. Ograničite li sastanak na jedan sat, barem za prvi put, neiskusnima će djelovati prihvatljivije i manje zastrašujuće. Osim toga, ne želite nastaviti s druženjem kad ljudima postane dosadno te počnu pogledavati na sat ili provjeravati poruke. Bolje je završiti onda kad su još uvijek željni razgovora. Tako ćete moći dogovoriti novo druženje za iduću sedmiu i svi će se rado odazvati.

3. Potaknite svakoga da pripremi kafu ili piće za sebe

Ima nešto lijepo i ugodno u zajedničkom ispijanju pića ili kafe, čak i ako se to radi na daljinu. Osim toga, držanje šalice ili čaše u ruci svima će pomoći da se osjećaju opuštenije.

4. Isplanirajte razgovor

To ne bi bilo potrebno kad biste se družili uživo. No, s obzirom na to da su ljudi, kad se okupe na video chatu, isprva malo suzdržani i stidljivi, morate isplanirati temu kojom ćete probiti led te ako treba preuzeti vodstvo u razgovoru. Možete započeti tako da sve pitate kako se osjećaju i je li im nešto potrebno. Ako svi po prvi put rade od kuće, možete ih pitati kako su se organizirali i na kakve probleme nailaze. Ako će na druženju biti osoba koje se međusobno ne poznaju, počnite zabavu tako da upoznate sve prisutne i da kažete nešto o svakome od njih.

5. Diskretno vodite razgovor, ako je potrebno

Ovo su napeta i tjeskobna vremena pa se lako može dogoditi da razgovor skrene u crne vode ili postane jako političan. Srećom, vi ćete imati pripremljen okvirni plan razgovora, pa ako netko postane uzrujan ili previše pesimističan, možete ga nježno prekinuti i vratiti se na temu s kojom ste započeli razgovor.

I to je sve. Opustite se i uživajte u druženju sa svojim prijateljima i kolegama i pritom se dobro zabavite. Dodatni plus je to što, kad završite, nitko neće trebati platiti račun niti će trebati prijevoz do doma, navodi Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije