Kako očistiti filtere kuhinjske nape od masnih naslaga: Trebaju vam dva sastojka
Kuhinska napa s vremenom postaje sve masnija i prljavija, a to utiče i ne njen rad pa s vremenom i slabije vuče mirise.
Osim toga prljavi filteri u napi izvor su i neugodnih mirisa pa ih je potrebno očistiti barem jednom mjesečno ako svakodnevno kuhate.
Kako bi napa ponovo zablistala i radila s većim kapacitetom vrijeme je da joj se posvetite.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
1. Za početak isključite je iz struje.
2. Uklonite filtere i operite ih otopinom deterdženta za posuđe i dvije kašike sode bikarbone.
Namočite ih u otopinu 20-ak minuta te dobro oribajte i isperite, ostavite ih da se ocijede i prebrišite suhom krpom.
Zašto i kako se frižideri moraju dubinski čistiti
S većinom filtera imat ćete manje posla jer ih možete oprati u mašini za posuđe, ali prije nego što to učinite svakako provjerite upute proizvođača.
Osim toga, filtere nakon nekog vremena treba zamijeniti novima.
Neke nape imaju karbonske filtere koji se nalaze iza metalnih filtera. Međutim, oni se ne peru i treba ih mijenjati svakih 3 do 6 mjeseci.
3. Masnoća i prljavština s vremenom prođu kroz filter i nakupe se u unutrašnjosti nape pa ju je potrebno spužvom i sredstvom za čišćenje očistiti i iznutra.
4. Vanjski dio nape pažljivo operite sa sredstvom za pranje posuđa i prebrišite suhom krpom, piše Tportal.hr.
Većina napa ima završnu obradu od nehrđajućeg čelika pa ju uvijek čistite mekanom krpom ili spužvom s deterdžentom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.