Kako naoštriti nož bez brusa i drugog alata? Ovo će vas iznenaditi

0
Radiosarajevo.ba
Kako naoštriti nož bez brusa i drugog alata? Ovo će vas iznenaditi
Foto: Unsplash / Kvalitetni noževi mogu otupiti

Tupi noževi vječna su muka u kuhinji, a ako nemate pri ruci brus ili neki drugi alat kojim se oštre, mogu biti i ozbiljan problem u pripremi jela.

Evo tri jednostavna načina kako da ga riješite. Možda niste znali da nož možete naoštriti uz pomoć obične keramičke šoljice.

Samo je preokrenite naopako, stavite na stol i trljajte oštrice cijelom dužinom s jedne i druge strane o grubu kružnu površinu na dnu. U istu svrhu možete koristiti tanjir ili keramičku posudu, naravno uz uvjet da imaju grubu kružnu površinu s vanjske strane na dnu.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Kao priručni brus za nož može poslužiti i turpija za nokte. Stavite turpiju na stol i držite je jednom rukom, a u drugu uzmite nož. Prelazite preko turpije nožem pod uglom od 10 stepeni, s time da je oštrica uvijek usmjerena od vas.

Treći način je običan glatki kamen. Ova metoda je idealna za brušenje noža ako ste na izletu u prirodi ili kampiranju, piše D&D.

Bitno je pronaći relativno glatki, ravni kamente ga navlažiti ga vodom, zbog čega će dati bolji rezultat. Jednim pokretom povlačite nož od sebe tako da prođe po kamenu cijelom dužinom oštrice. Preokrenite nož i naoštrite drugu stranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije