Kako najbolje razviti dječiju kreativnost?

Radiosarajevo.ba
Kako najbolje razviti dječiju kreativnost?
Zbog uloge kreativnosti u dječijem razvoju, predstavljamo vam savjete koji će vam odgovoriti na to kako razviti kreativnost kod djece.

Odvojite prostor za stvaralaštvo 

Određivanja mjesta gdje dijete može da bude kreativno je jako važno. Međutim, to ne mora da znači da morate da napravite dvorac. To može biti mali ćošak s kutijom LEGO kockica ili kutija sa starom odjećom s kojom djeca mogu da se igraju odraslih, na primjer. Ključna stvar je da se vaše dijete osjeća kao da ima posebnu moć u svom prostoru.

Držite se jednostavnosti 

Kao što ne morate da pravite neko specijalno mjesto za igru i stvaranje, ne trebaju vam ni najnovije i skupe igračke. Ne morate da kupite najnoviji set lego kockica u obliku njihovog omiljenog junaka. Nabavite običan set kockica i pustite djecu da sama stvaraju, bez praćenja uputstva i šablona.

Pronađite šta dijete voli da radi i iskoristite radionice za djecu 

Nemojte tjerati dijete da se bavi aktivnostima koje vi volite, jer ništa što se radi iz obaveze nije zabavno. Probajte više stvari ako dijete nije pronašlo aktivnost koja mu je dovoljno zanimljiva. Ako ni vi sami nemate dovoljno vremena ili ideja da prolazite s djecom kroz razne aktivnosti, postoje mjesta koja održavaju kreativne radionice.

Ohrabrite djecu da čitaju iz zadovoljstva i da učestvuju u umjetnosti 

Ograničite vrijeme provedeno uz TV ekrane i ostale uređaje kako bi se oslobodilo više vremena za upražnjavanje aktivnosti kao što su učenje crtanja, čitanje knjiga ili izvođenje predstava.

Dozvolite im da imaju različito mišljenje 

Dopustite im da se ne slažu s vama. Ohrabrite ih da nađu više od jednog načina za rješavanje problema. Kada uspješno riješe problem, pitajte ih da ga riješe opet, ali da nađu drugi način kako. I ponavljajte proces. Naravno, budite sigurni da se dijete zabavlja u procesu. To će svakako zavisiti i od uzrasta djeteta.

Izbjegavajte nagrade 

Nemojte da nagrađujete djecu zbog iskazivanja kreativnosti, podsticaji se često miješaju s kreativnim procesom i smanjuju kvalitet i fleksibilnost misli.

Dopustite im da se bave kreativnim aktivnostima zbog unutrašnje želje da to rade, a ne da rade nešto što ne žele, jer ih motivirate nagradama. Nemojte primoravati dijete da, na primjer, svira klavir sat vremena jer će dobiti čokoladu. Otkrijte šta je to što dijete samo želi da radi i ohrabrujte ga, piše najboljamamanasvetu.com 

Ne razmišljajte o rezultatima 

Ne opterećujte se time da li će vaše dijete biti uspješno u obavljanju neke aktivnosti. Naglasite proces, a ne proizvod. To možete uraditi postavljanjem pitanja o samom procesu: Da li ti je zabavno? Da li želiš i dalje da se baviš time? Šta ti se najviše svidjelo kod ove aktivnosti?


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije