Kako kafa poboljšava zdravlje biljaka? Savjeti iskusnih vrtlara koji garantuju rezultate
Jedan strastveni vrtlar pod nadimkom The Container Gardener na TikToku savjetuje da nikako ne bacate ostatke kafe, jer upravo oni mogu biti ključ za poboljšanje zdravlja vašeg tla ovog proljeća. Iskorištena kafa, odnosno talog kafe, može poslužiti kao prirodno đubrivo i zaštita od puževa, a sve to bez dodatnih troškova.
Umjesto da talog završava u smeću, jednostavno ga sačuvajte i koristite direktno na biljkama ili ga dodajte u kompost. Prema riječima ovog stručnjaka, hranjive tvari iz kafe – poput azota, kalija i fosfora – doprinose boljem rastu biljaka, posebno onih koje vole kiselo tlo, kao što su azaleje, rododendroni, kamelije, plave hortenzije i japanska pieris.
Osim cvjetnica, talog kafe je odličan za lisnato povrće poput špinata, zelene salate, kelja i blitve jer visok sadržaj azota potiče bujan rast listova. Ipak, preporučuje se umjereno korištenje kako ne bi došlo do zakiseljavanja tla u mjeri koja bi štetila biljkama.
Bosna i Hercegovina saznala potencijalne rivale u grupi na Svjetskom prvenstvu
Važno je znati da nisu sve biljke pogodne za dodavanje taloga kafe. Biljke poput paradajza, lavande, ruzmarina, sukulenata, kaktusa, djeteline i mahunarki ne podnose kiselo tlo i ne bi trebalo da dođu u kontakt s ovim prirodnim đubrivom.
Kafa se također može koristiti za tjeranje puževa i puževa golaća. Prema Greenside Up portalu, ove štetočine ne podnose miris kafe, pa se talog može posuti oko omiljenih biljaka poput hosti. Također, može se napraviti i rastvor jake, ohlađene kafe koji se prska direktno po biljkama. Iako rezultati nisu uvijek zagarantovani, riječ je o ekološki prihvatljivoj alternativi koja vrijedi pokušaja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.