Kako dom učiniti sretnim i toplim mjestom za vrijeme hladnih dana

0
Radiosarajevo.ba
Kako dom učiniti sretnim i toplim mjestom za vrijeme hladnih dana
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Kako je dan postao kraći puno manje imamo prirodnog svijetla u našem domu. Međutim, našem domu možemo dodati svjetlosti jednostavnim podešavanjem dekora, a bez velikih financijskih izdataka. 

Dizajneri interijera podijeli su svoje savjete kako svoj dom učiniti sretnim i toplim mjestom za vrijeme hladnih dana.

1. Nabavite svježe biljke

Bez obzira kojim jezikom govorite ili iz koje ste zemlje, cvijeće je univerzalni simbol sreće, kaže dizajnerica interijera Gabrielle Santiago

"Uključivanje svježeg cvijeća u vaš dom bilježi osjećaje radosti, ljepote i žive energije", dodala je.

Uglovi kuće koji su mračni u ljetnim mjesecima zimi mogu biti posebno mračni, kaže dizajnerica interijera LeeAnn Baker. Jedan od načina da date svijetlo tom prostoru je dodavanje biljaka.

Ilustracija  - undefined

FOTO: Pixabay: Ilustracija

2. Koristite tople teksture i toplije boje

- Razmislite o tome da dodate malo baršuna, jer ovaj materijal upija energiju. Njegov mekani materijal čini ga savršenim dodatkom za hladnu zimu - kaže Santiago.

Osim teksture, uzmite u obzir i boju.

"Volim tradicionalne tamne i ćudljive boje jeseni, ali dodavanje živahnih boja i smaragdnozelenih naglasaka može donijeti sjajnu energiju u mračne dane pred nama", kaže dizajnerica interijera Mel Bean.

Ilustracija  - undefined

FOTO: Pixabay: Ilustracija

3. Umjetnička djela dočaravaju sliku topline

Santiago predlaže da u svoj prostor dodate umjetnička djela koja odražavaju vašu namjeru ove zime ili umjetnička djela koja inspiriraju na promjene.

Odaberite umjetnička djela koja u vašem tijelu potiču toplinu, onu vrstu umjetnosti zbog koje želite zaroniti u nju. Ona ne služe samo kao ukras, već i kao fizički podsjetnik na ono što dolazi ili odraz nadahnuća", kaže Santiago.

Ilustracija  - undefined

FOTO: Pixabay: Ilustracija

4. Metal i drvo

Upotrijebite metale i drvo u toplijim tonovima kako biste povećali vizualnu temperaturu u sobi. To se može primijeniti putem namještaja ili umjetnina, smatra Santiago.

5. Ogledala

U praksi feng shuija zrcala su povezana s elementom vatre, poput svjetla koje se ne može isključiti.

"Ogledala neprestano projiciraju ono što na njih baca svjetlost. Iako ne postoji 'prekidač za isključivanje', ogledala pomažu osvijetliti vaš prostor uzimajući malo svjetla i značajno ga povećavajući. Oni također mogu pomoći u iluziji razmjera, dodajući sobi veliku toplinu", objašnjava Santiago.

6. Vatra

Vatru je najbolje sigurno koristiti u obliku svijeća ili improviziranom kaminu.

"Svijeće pomažu da prostor učinite toplim i privlačnim, a ako imaju miris to može potaknuti naša sjećanja", dodala je Santiago, a piše Well and Good.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije