Kako da zaštitite usne tokom zime

Radiosarajevo.ba
Kako da zaštitite usne tokom zime
Stanja poput ekstremno isušene, ispucane, bolne ili ljuskave kože na usnama, zasigurno nisu na listi top 5 prioriteta zimskih doživljaja.

Kako bi se izbjegla ovakva i slična iznenađenja tokom zimskih perioda, preporuka je da  djelujemo preventivno. Postoje vrlo jednostavni, prirodni  i efektivni načini da se ovakva stanja u potpunosti izbjegnu.

Jedna od vrlo jednostavnih preventivnih metoda, koju treba primjenjivati svakodnevno je upotreba hladno prešanog kokosovog ulja (jestivog).  

Lako se razmazuje,  postojano štiti kožu,  predivnog je mirisa, okusa i posjeduje odlična hidratantna svojstva. Bitno je napomenuti da ga usne vole malo i pojesti,  jer osim što divno njeguje kožu, kokosov maslac je zdrav i ukusan za jelo.

Kokos  je zdravija varijanta i kvalitetnija zamjena komercijalnim stikovima za usne, koja su najčešće obogaćena štetnim sastojcima sintetskog porijekla.

Osim toga, uz malo truda i sami možete izraditi bogati uljni melem ili balzam za njegu usana, u vlastitoj kućnoj radinosti.

Kokosov balzam za usne

Sastojci:

3 kašike organskog kokosovog ulja (hladno prešanog-jestivog)

1 kašike pčelinjeg voska (granule)

3 kapi eteričnog ulja tamjana, mire ili lavande. Ova ulja su najprikladnija za njegu ispucanih usana, ukoliko usne nisu ispucane, koristite ulja narandže ili paprene metvice, divno mirišu i imaju dobar okus.

Priprema:

Otopite pčelinji vosak  i kokosovo ulje u staklenoj posudici ili čašici, na način, da dno posudice sa sastojcima uronite u drugu posudu sa vrućom vodom održavajte nisku temperaturu.

Kada su se sastojci otopili, odmaknite sa izvora topline i dodajte eterična ulja po izboru, dobro promiješajte i odmah pretočite u posudice ili tubice (kupite u apoteci), mješavina će se brzo početi stvrdnjavati.

Ostavite mješavinu da se hladi u otvorenim posudicama i da se u potpunosti stvrdne (par sati)

Uživajte u bogatom prirodnom balzamu, koristite ga što češće!

Ako su usne ispucane budite nježni!

Često stručnjaci za kozmetiku preporučuju da se ispucale usne tretiraju abrazivnim sredstvima, pilingom ili mekom četkicom za zube, kako bi se uklonila suha koža.

To zapravo i nije najpametnija ideja, jer ispucane, suhe usne, dovoljno su bolne i iritirane same po sebi, ovo će samo dodatno  pogoršati stanje, te će potaknuti upalne procese koji nastaju zbog pukotina i ranica u koje  kasnije uđu bakterije.

Za čišćenje ispucanih usana savjetujem čisti  aloe vera gel ili biljni glicerol,  lijepo će njegovati i nahraniti kožu usana, bez da se stvore dodatna oštećenje  ili iritacije. Suhu  kožu usana dodatno vlažite sa prirodnim uljima koja posjeduju emolientna svojstva (čuvari vlage):

Arganovo ulje, jojoba, ulje ploda divlje ruže i shea maslac.

Izbjegavajte proizvode koji sadrže štetne hemijske sastojke i deterdžente poput lauryl sulfata, parabena, umjetnih mirisa, bojila i ostale agresivne sastojke.

Čuvajte se grickanja i lizanja usana jer to samo dodatno pogoršava problem suhoće!

Recept za njegu ispucanih usana:

Sastojci:

10 ml nevenovog ulja (macerat)
5 grama pčelinjeg voska,
3 kapi eteričnog ulja njemačke kamilice ili geranija

Priprema:

Otopite pčelinji vosak  pomiješan sa nevenovim uljem u posudici koju ste uronili u vruću vodu, održavajte nisku temperaturu. Kada se svi sastojci otope, promiješajte smjesu i dodajte joj eterična ulja miješajući, sve skupa pretočite u malu plastičnu posudicu, koju ne pokrivate sve dok smjesa ne postane kruta i potpuno hladna.

Umjesto nevena možete koristite ulje badema, plod divlje ruže ili argana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije