Kakav uticaj ima na razvoj djeteta sve zastupljeniji trend "tužno bež roditeljstvo"?

0
Radiosarajevo.ba
Kakav uticaj ima na razvoj djeteta sve zastupljeniji trend "tužno bež roditeljstvo"?
Foto: Miss7 / Trend bež boje

"Tužno bež roditeljstvo" je najnoviji trend koji nam dolazi iz svijeta društvenih mreža. To podrazumijeva oblačenje djeteta u pastelne, bezlične boje koje, po mišljenju stručnjaka, loše utiču na njegov dalji razvoj vida, prenosi miss7mama.hr.

Ako te u proteklim godinama kupovali odjeću za svoju bebu, tražili poklone za novorođenče, vjerovatno ste primijetili da određena paleta boja dominira na odjeći, igračkama, ali i u uređenju soba.

Ovu bezličnu boju "bež" koja je zavladala dječjom modom i dizajnom, humoristična autorica Hayley DeRoche oštro je nazvala "tužna bež".

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

Kroz ovo testiranje prolaze sve bebe: Sve što trebate znati o Apgaru i rezultatima

Kroz ovo testiranje prolaze sve bebe: Sve što trebate znati o Apgaru i rezultatima

Trend prevladavanja bež boje dobio je i svoj naziv na društvenim mrežama, a o terminu "beige mom" sve se češće raspravlja kad su lifestyle teme vezane za mame i bebe u pitanju.

DeRoche, autorica i majka dvoje djece, počela je isticati bizaran trend na TikToku, i na njeno iznenađenje, uzeo je velik mah. Sada ima cijeli TikTok račun posvećen "tužnom bež fenomenu" i više od 191.000 pratitelja koji ga smatraju potpuno histeričnim.

DeRoche objavljuje duhovite snimke bež odjeće i igračaka i opisuje ih u stilu reditelja i scenarista Wernera Herzoga. Na primjer: "Ovu zovem ‘Pogledao sam duboko u bezdan da vidim šta ima u paklu. Jednostavan top za 45 dolara.‘"

Jedno je sigurno, novi bež trend je poprilično skup. Ironično je da treba izdvojiti jako puno novaca da bi dijete tako izgledalo, a ona taj izgled naziva "izgled siročeta iz 19. vijeka".

Nekoliko je stvari moglo potaknuti ovaj prigušeni preokret u dječjoj modi.

Prvo, u bijegu od rodnih ograničenja agresivno reklamirane roze ili plave boje, neki su ljudi možda pronašli bež boju kao rodno neutralne opciju. Nijanse poput zobenih pahuljica, vrhnja, kamena, užeta, kosti i pepela ne odišu muškim ili ženskim rodom.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CXTIUw9jblR/[/instagram]

Drugo, nema ničeg boljeg od donošenja novog čovjeka na svijet koji će ojačati vašu ekološku svijest. Ne želite da gomile plastičnog otpada neprestano plutaju morem, a ne želite ni plastične igračke "vrištećih" boja koje uznemiruju mirnu atmosferu dječje sobe vaše bebice.

Konačno, postoji veza i s prirodnim materijalima koji su sigurni i netoksični za bebe. Na primjer, neobojene drvene igračke i nebijeljeni, neobojeni pamuk uglavnom su bež nijanse, tako da ta boja postaje skraćenica za jednostavnost i zdravlje. Ali dodajemo, samo zato što je proizvod bež boje ne znači da je proizveden etički ili održivo.

Da li je pretvaranje da boje ne postoje loše za bebe?

Život bez boja ne čini se baš idealnim. Život i bez kontrasta nije baš idealan za bebe.

U prvoj godini života razvoj vida se događa brže nego u bilo kojoj drugoj dobi.

Vid je bitan za razvoj komunikacije, motorike, pamćenja, spoznaje kao i za razvoj socioemocionalnih vještina. Kako se bebin vid razvija i da li je pretvaranje da boje ne postoje loše za razvoj vida, objašnjava radni terapeut Lea Balja Pancirov, praktičarka rane intervencije, Terapeut senzorne integracije prema Ayres®.

[instagram]https://www.instagram.com/p/Ci0flXGD28u/[/instagram]

"Osjećaj kada nas naša beba prvi put pogleda, kada nas prati, kada nam se nasmije je neprocjenjiv. Tako se povezujemo i razvijamo povezanost." Saznanja o razvoju vida, koji je i dalje predmet istraživanja, jasno ukazuju kako je vid rođenjem čulo koje je najmanje razvijeno te da novorođenčad najjasnije vidi, odnosno najviše odgovara na visokokontrastne boje (crno-bijelo-crveno) na trideset centimetara od očiju (koliko je otprilike udaljeno majčino lice od djeteta u položaju dojenja)." 

"Smatram da smo odgovorni kao stručnjaci edukovati roditelje, a oni koristiti te informacije u svakodnevnom životu kako bi maksimalno forsirali djetetovo vizualno iskustvo koje je važno za svaki segment razvoja.

Pa bi tako novorođenče trebalo imati jasne visokokontrastne veće predmete kako bi ih primijetilo jer će možda biti više motivisano za podizanje glave od podloge u potrbušnom položaju koji mu je jako izazovan." prenosi miss7mama.hr.

"Kako beba raste tako i mi prilagođavamo okolinu i igračke koje nudimo, kako oblik i svrhu, tako i boje. Boje moraju biti snažne, jasne. Neka istraživanja pokazuju da djeca sa 6 mjeseci već jasnije vide boje i da ih kategoriziraju. Ne bi trebali podlijegati raznim trendovima koji nisu ničim utemeljeni. Dakle, djetetova okolina i igračke koje nudimo moraju biti prilagođene djetetovoj dobi te mora biti poticajna, a ne premalo niti previše stimulirajuća. Svako dijete ima pravo vidjeti ovaj šareni svijet, a mi smo tu da im to omogućimo!" navodi terapeutkinja Pancirov

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije