Kada treba kratiti vrhove kose: Evo šta kažu stručnjaci

0
Radiosarajevo.ba
Kada treba kratiti vrhove kose: Evo šta kažu stručnjaci
Foto: Unsplash / Ilustracija

Pandemijsko vrijeme je mnoge inspirisalo na puštanje kose, ali to ne podrazumijeva izbjegavanje frizera, već redovito kraćenje vrhova. Puštanje kose ne znači da je jednostavno treba prestati šišati, već kako bi bila zdrava i lijepa, vrhove ipak treba kratiti jer oni pucaju, pa se ponekad čini kao da kosa uopšte ne raste.

"Šišati i kratiti vrhove potrebno je u prosjeku barem svaka tri mjeseca, jer na taj način će kosa biti zdravija i djelovaće punije", prokomentarisao je poznati frizer i stilista kose Ivan Pervan iz zagrebačkog Pervan Hair Salona, prenosi 24sata.hr.

Listanje vlasi je česta pojava, pa se ponekad čini kao da kosa uopšte ne raste, a ona zapravo puca na vrhovima. To će prve primijetiti žene koje puštaju kosu i obraćaju pažnju na njenu dužinu.

Naime, čim su vrhovi zdravi i sama frizura djeluje urednije, a tu je i utisak dodatnog volumena.

Vrhovi najviše trpe, naročito ako koristite pegle za isprevljanje, često kosu sušite fenom ili ako je kosa izblajhana. Vlasi kose su osjetljive, a u revitalizaciji mogu pomoći ulja koja će je nahraniti i dati joj sjaj.

Kokosovo ulje za kosu koja je suva i sklona oštećenjima, predstavlja pravi prirodni melem – i samim tim zaslužuje da se svrsta u grupu u kojoj se nalaze najbolja ulja za suvu kosu.

Ovo ulje podstiče brži rast dlake i pruža suvim pramenovima potpunu njegu. Ima odlične sposobnosti zadržavanja vlage i nakon nanošenja na kosu ne isparava, već dubinski hidrira dlaku. Zbog ove osobine, kokosovo ulje ima titulu najboljeg prirodnog sredstva za njegu i oporavak kose.

Kao i kokosovo, i ricinusovo ulje sadrži vitamin E, koji je izuzetno bitan za zdravu kosu. Takođe je bogat prirodni izvor vitamina i minerala, tako da hrani suvu dlaku neophodnim nutrijentima, jača je i čini glatkom i mekanom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije