Kada je vrijeme da zamijenite četkicu za zube?

0
Radiosarajevo.ba
Kada je vrijeme da zamijenite četkicu za zube?
FOTO: Pixabay / Četkica i pasta za zube

Četkice za zube stvar su koju koristimo svakodnevno, ali kada ih je potrebno zamijeniti?

Je li to mjesec dana, manje, više? Ako se vodimo smjernicama proizvođača i preporukama stomatologa, četkicu za zube treba mijenjati svakih 12 do 16 sedmica.

Međutim, postoje situacije kada četkicu za zube treba zamijeniti i prije kako ne bi došlo do negativnih učinaka na zdravlje zubiju i usne šupljine.

Obustavlja se proizvodnja poznatog energetskog pića: Ima ga na tržištu u Bosni i Hercegovini

Obustavlja se proizvodnja poznatog energetskog pića: Ima ga na tržištu u Bosni i Hercegovini

Kada je treba zamijeniti?

Ako primijetite da je vaša četkica izgubila svoju krutost i da su dlačice postale premekane i savijene, tada je bez obzira na spomenuta tri mjeseca ona spremna za smeće, i vrijeme je da je zamijenite novom, piše Healthline.

Kako brinuti o četkici za zube?

Kako biste maksimalno iskoristili svoju četkicu za zube, brinite o njoj kao o bilo kojem alatu za osobnu higijenu.

To znači da trebate izbjegavati dijeljenje četkice za zube s nekim drugim, čak i ako se radi o članovima porodice. Ako četkicu za zube držite u čaši s drugim četkicama, pripazite da se glave četkica ne dodiruju.

Nakon četkanja, četkicu za zube dobro isperite vodom, te ju pustite da se osuši na zraku. Izbjegavajte držati je u posebnim zatvorenim kutijicama jer neki od ovih spremnika mogu potaknuti rast plijesni ili širenje bakterija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije