Ljetovanje / Kad zaista počinjemo da se opuštamo na odmoru

05. 07. 2019. u 08:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Znate ono kada se vratite s odmora, a imate osjećaj kao da i niste bili? Taj osjećaj je najčešći kod vikend - odmora, smatraju stručnjaci.

Potrebno nam je neko vrijeme da se odmaknemo od naših svakodnevnih obveza i razmišljanja o problemima i da se opustimo. Istraživanje, u kojem je učestvovalo 2.000 Amerikanaca starosti od 25 do 55 godina, pokazalo je da nivo stresa ostaje isti kod onih koji na odmor odlaze kraće od tri dana.

Naime, najmanje tri dana su potrebna da odrasla osoba počne da se opušta barem malo, jedan je od zaključaka istraživanja. Ima to smisla ako znamo da prvi dan puta nemate mnogo vremena baš za opuštanje.

Drugi dan većini prođe u prilagođavanju u novom okruženju, nakon čega može da počne proces opuštanja. Ipak, mnogi različito reaguju pa im je potrebno i duže vremena za prilagođavanje kada su na godišnjem odmoru. Gotovo 35 posto ispitanika izjasnilo se da svoj odmor voli da provede u opuštanju i odmaranju.

Neko avanturističko putovanje bit će prvi izbor za 38 posto ispitanika, a stručnjaci savjetuju, da je dobro kad se iskombiniraju po malo obje opcije. Nije potrebno isključiti jednu ili drugu opciju, možete uživati kombinujući jedno i drugo, poručuje brand menadžer G Adventures-a, Simon Ma za Yahoo, prenosi B92.

"Kombinacija odmaranja i opuštanja uz istraživanje nove okoline na destinaciji na kojoj se nalazite, odličan je recept za ponovni nalazak ravnoteže i mira."

NEMA KOMENTARA