Još tri iftara: Četiri prijedloga za trpezu koja će se svima svidjeti

Radiosarajevo.ba
Još tri iftara: Četiri prijedloga za trpezu koja će se svima svidjeti
Foto: Instagram / Ratatuj

Mjesec posta bliži se kraju. Danas je 26. dan ramazana, devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. 

Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

Već smo za vas pripremili nekoliko recepata, među kojima je onaj za topu koja je neizostavna na ramazanskim trpezama i somune zbog kojih se stoji u redovima. 

Danas vam donosimo nekoliko laganih, ali ukusnih prijedloga za iftar.

Topa od sira

Topa je neizostavna za ramazanskim trpezama - undefined

Topa je neizostavna za ramazanskim trpezama

Potrebno:
*količina proizvoljno
-Maslo / puter
-Kajmak
-Pavlaka
-Mladi sir
-Dimljeni sir
-Gauda sir
.
Priprema:
-U tavi rastopiti maslo ili puter,
- Sve mliječne sastojke dodati na rastopljenu masnoću i staviti na laganu vatru da se istope,
-Lagano miješati
-Servirati toplo


Ratatuj

Ratatuj - undefined

Ratatuj

Potrebno:
-1 veći patlidžan
-1 veća tikvica,
-1 veći crni luk
-3 mesnate paprike (crvene i žute)
-4 paradajza
-2 čehna b. luka
-Svježa majčina dušica i bosiljak (može i suho začinsko bilje)
-Šećer, so i biber
-1 kašika Aceto balsamico-a
-200ml maslinovog ulja

Priprema:
-Svo povrće osčistiti i narezati na krupnije kockice
-Patlidzan,luk,tikvice,paprike ,b.luk pržiti na ulju dok malo ne omekša i dobije zlatnu boju
-Prebaciti na kuhinjski ubrus da se ocijede od viška masnoće
-U šerpi dodat malo ulja pa narezani paradajz ,dodati šećer ,vratiti ostalo povrće i pustiti da se malo sve ukrčka
-Na kraju dodati balzamiko,majčinu dušicu i bosiljak
-Servirati toplo

Pureće šnicle

pilece_snicle_u_sosu.jpg - undefined

Šnicle

Potrebno:
-4 kom.šnicli od purećeg mesa ili opcionalna količina
-150g krušnih mrvica (prezli)
-3 jaja
-1 čehne b.luka
-3 kašike sjeckanog peršuna
-1 kašika začina mješavina povrća
-200 ml temeljca
-Ulje za pohovanje

Priprema:
-Meso posoliti i začiniti
-Valjati u prezlu sa obje strane i lagano istući batkom
-Umakati u umućena jaja,pa opet u mrvice
-Na vrućem ulju pržiti dok se ne dobije korica
-Pohovane šnicle redati u dublju tepsiju,preliti ostatkom ulja u kojem su se pohovale,
-Dodati b.luk,peršun i mješavinu začina,te zaliti temeljcem
-Peći u rerni 20-ak min. dok ne omekšaju a umak bude gust

Američke palačinke

Palacinke_jamie_oliver_FB.jpg - undefined

Američke palačinke

Potrebno:

-250g mekog brašna
-pola vrećice vanilin šećera
-1 prašak za pecivo
-1 kašičica soli
-4 kašike šećera
-300 ml mlijeka
-60 g maslaca
-2 jajeta
-Malo naribane korice limuna

Priprema:
-U manjoj posudi pomiješati brašno i pr.za pecivo, vanilin šećer, šećer i so
-U drugoj većoj posudi pomiješati jaja, mlijeko i otopljeni maslac, i naribanu koricu limuna
-Pomiješati sve sastojke i umutiti glatku smjesu
-Na zagrijanom ulju na tavi sipati manju količinu smjese tako da palačinci budu mali a debeli
-Peći 1-2 min.s jedne strane pa okreniti toliko i sa druge strane
-Pečene preliti omiljenim sosom od voća ili meda,sirupa..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije