Jesu li pahuljice opasne za djecu? Evo što kažu nutricionisti

1
Radiosarajevo.ba
Jesu li pahuljice opasne za djecu? Evo što kažu nutricionisti
FOTO: Pixabay / Žitarice

Na pakovanjima kupovnih pahuljica često možemo vidjeti informacije da sadrže sve što je našoj djeci potrebno za kvalitetan i zdrav doručak. Često su na jelovniku jer su brze i jednostavne za pripremu, a čak ih i u mnogim vrtićima serviraju kao doručak za mališane.

Iako na njima piše da su zdrave, nutricionisti upozoravaju da to baš i nije tako. S obzirom na to da se radi o rafiniranim žitaricama s mnogo dodanih sastojaka, mnogi roditelji ne razmišljaju što zapravo sve sadrži jedno pakiranje pahuljica.

Proizvođači posebno ciljaju na djecu, a firme koje na tržište plasiraju pahuljice često koriste jarke boje, likove iz crtića i akcijske junake kako bi privukle pozornost djece. Kako donosi Healthline, nije nimalo iznenađujuće da zbog toga djeca povezuju žitarice za doručak sa zabavom, ali to također utječe na preferencije okusa.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Istraživanje trajalo 30 godina: Ova namirnica može produžiti život

Istraživanje trajalo 30 godina: Ova namirnica može produžiti život

Studije pokazuju da neka djeca više vole okus hrane koja na ambalaži ima likove iz popularnih crtića, a stručnjaci upozoravaju da se pretjerana izloženost marketingu hrane čak smatra povećanim faktorom rizika za dječju pretilost i druge bolesti povezane s nepravilnom prehranom.

Ti isti proizvodi često imaju i pogrešne zdravstvene tvrdnje. Dok boje i crtići čine proizvode privlačnijim djeci, reklame poput ''zdravih'' pahuljica roditeljima olakšavaju kupnju ovakvih proizvoda, bez grižnje savjesti i previše razmišljanja o njihovim nutritivnim vrijednostima i sastavu koji ponekad nije sasvim bezazlen.

Šećer kao najopasniji sastojak

Jedan od najprisutnijih sastojaka u kupovnim pahuljicama definitivno je rafinirani šećer koji se u većini slučajeva nalazi pri samom dnu na popisu sastojaka. U nedavnom istraživanju ispitivanja različitih brendova dječjih pahuljica, stručnjaci su došli do nevjerojatnog otkrića koje je pokazalo da većina dječjih pahuljica sadrži i do 85 posto više šećera od onih za odrasle.

Upravo je to jedna od najvećih opasnosti jer mnoge studije pokazuju da je svakodnevni unos rafiniranog šećera nepovoljan za zdravlje i može biti faktor rizika brojnih bolesti kod djece.

Treba li onda izbjegavati pahuljice?

Nutricionisti naglašavaju da to ne znači da vaše dijete ne smije s vremena na vrijeme pojesti porciju kupovnih pahuljica, ali ipak preporučuju kako je bolje odabrati zdravije verzije koje sadrže manje količine šećera. Isto tako, danas postoje pahuljice koje u sebi sadrže visok udio vlakana i ostalih kvalitetnih sastojaka, a ako im dodate i svježe voće ili jogurt, mogu biti savršen nutritivan doručak za vašeg mališana, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije