Jeste li znali: Zašto mnogi stavljaju limun pored kreveta?

2
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali: Zašto mnogi stavljaju limun pored kreveta?
Foto: Pexels / Ilustracija

Vrući limun s medom za borbu protiv prehlade ili jednostavno sok od limuna za jačanje imuniteta – nema sumnje, žuti agrum postao je neizostavan dio naše smočnice kao sredstvo za jačanje imuniteta. Osim toga, kriške limuna pored kreveta navodno osiguravaju dobrobit. Kako to zapravo ovo funkcionira?

Limun je poznat kao izuzetno zdrava namirnica. Za to je, između ostalog, zaslužan vitamin C koji se u visokim dozama nalazi u limunu: on jača naš imunološki sistem iznutra prema van, prenosi Fenix Magazin.

Zato je još bolje ako kriške limuna pripremite sami prije spavanja.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Kriške limuna i malo soli

Sve što trebate su dva sastojka: limun i malo soli. Limun se izreže na kriške i stavi na tanjir. Pospite malo soli na kriške. Zatim stavite tanjir pored kreveta prije nego što legnete spavati. A sada samo treba čekati blagotvorne učinke…

Limun oslobađa vrijedna eterična ulja

Zašto limun može imati pozitivan učinak na nas i naše tijelo čak i na daljinu, zaslužna su jaka eterična ulja sadržana u žutom plodu. To potvrđuju i razna istraživanja, među kojima je i istraživanje državnog sveučilišta Ohio. Oni su promatrali utjecaje različitih mirisa na raspoloženje te autonomne, endokrine i imunološke funkcije. Dakle, kada se eterična ulja limuna ispuste u zrak, mogu nam pomoći…

Čaj od đumbira: Osam razloga zbog kojih biste trebali popiti šalicu ovog napitka

Čaj od đumbira: Osam razloga zbog kojih biste trebali popiti šalicu ovog napitka

… do dobre kvalitete sna:

Kaže se da miris žutog citrusa smiruje naše živce. A to nam može pomoći da bolje zaspimo i bolje spavamo. I to očito zato što eterična ulja pozitivno utječu na naše raspoloženje. Prema studijama, mirisanje limuna oslobađa hormon sreće serotonin. To zauzvrat može pomoći u smanjenju hormona stresa kortizola u tijelu.

… za prehlade i respiratorne probleme:

Dobar san je posebno važan, pogotovo kada nam prehlada već otežava život. Upravo kada je dišni sistem ugrožen, tu može pomoći tanjir s nekoliko kriški limuna.

Eterična ulja ne samo da imaju pozitivan učinak na živčani sistem čovjeka, već i na sluznicu i cijeli bronhijalni sistem. S jedne strane djeluju antibakterijski, te osiguravaju bolje disanje.

… protiv komaraca i neugodnih uboda:

Dok je nama ljudima miris limuna obično prilično ugodan, druga bića ga uopće ne vole. Prvi primjer su komarci koje odbija svježi, kiselkasti miris. A to nam ljeti doista može pomoći. Ako se limun koristi za tjeranje komaraca, treba još staviti i klinčiće kako bi postigli još bolji učinak.

Iskorištene kriške limuna svakako treba baciti sljedeće jutro. Inače, postoji opasnost od pojave vinskih mušica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije