Jeste li unijeli ove boje u vaš stil ove godine?

Patria
Jeste li unijeli ove boje u vaš stil ove godine?
Pixabay / Ilustracija
Svake godine dizajneri mode i enterijera odrede boje na kojim će počivati njihove kreacije i ideje za iduću godinu. Pri tom se koriste univerzalnom listom Pantone boja kako ne bi bilo zabune kad su u pitanju nijanse.

Svaki dizajner odredi osnovne boje koje će biti nosioci njegove kolekcije, ali se na koncu ipak svi slože oko 3-4 boje koje će obilježiti cijelu godinu. Interesantno je da se u većini slučajeva boje modnih kolekcija podudare sa trendi bojama uređenja enterijera.

Kad je u pitanju dizajn enterijera, tri boje koje je za 2016. predložila Donna Garlough, stilska direktorica Joss&Main, su ponajmanje klasične, ali se u kontrastu odlično slažu sa klasičnim zemljanim tonovima.

Kvarc ružičasta

U pitanju je ženstvena ružičasta boja koja je odličan kontrast zemljanoj Marsala boji koja je prošlogodišnja boja godine. Ružičasta je sada u trendu i u ženskoj modi i u uređenju interijera.

Garlough predlaže kombinovanje roza boje sa dubokom billiard zelenom i terracotta tonovima kako bi se dobila jugozapadna nota, ili sa delikatnim nijansama bijele ako želite ženstveni utisak.

Jorgovan siva

Pantone je ovu boju već proglasio svojim izborom proljeća 2016, a smatra se jednom od najpopularnijih boja u Americi.
Garlough tvrdi da ide dobro sa drugim pastelnim bojama, ali je interesantnija nego ravna oblak siva. Laka je za tranziciju iz sezone u sezonu.

Odlično se slaže sa bojom mente i breskve, koje su trenutno jako popularne. Takođe dobro akcentuje tradicionalne jesenje tople tonove kao što je tamnija narandžasta.

Plava

Plavu kao boju godine nismo vidjeli od 2008. Ovdje se radi o plavo-sivoj nijansi hortenzije koja je na samoj granici ljubičaste.

Ova bogata a ipak osvježavajuća boja je suptilna, ali se može upotrijebiti kao šik dodatak neutralnom prostoru. Garlough tvrdi da je može zamisliti na svemu, zidovima i namještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije