Jeste li ikada jeli tortu "Šeherzada"? Raskošan okus, bogata krema i puno slojeva

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li ikada jeli tortu "Šeherzada"? Raskošan okus, bogata krema i puno slojeva
FOTO: Coolinarika / Torta Šeherzada

Svi se volimo pohvaliti kako smo lijepo napravili neku sasvim posebnu tortu, a što je torta ljepša, krema raskošnija, a broj slojeva veći, to smo ponosniji na svojih ruku djelo. 

Nije lako savršeno zamutiti i ispeći sto i jednu koru, nije lako napraviti kremu koja će ih držati na okupu ni prečvrsto ni prelabavo, a nije lako ni pronaći recept koji udovoljava svim tim uvjetima.

Ako znate napraviti tortu koja se, s pravom, zove Šeherezada, onda vas sve ovo uopće ne mora zabrinjavati. Šeherezada će sve zavesti i očarati, baš poput legendarne junakinje iz Hiljadu i jedne noći, po kojoj nosi ime. Uopće se nećete morati gnajviti s puno kora i različitim tehnikama pripreme krema i glazura, a torta će izgledati kao da ste proveli sate i sate pripremajući je.

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Najteži dio posla, vjerujte nam, bit će pričekati cijelu noć da se torta dobro ohladi i stisne. 

Sastojci

  • 1,5 l mlijeka
  • 200 g karamel pudinga
  • 250 g šećera
  • 200 g šećera u prahu
  • 250 g maslaca
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 600 g "turskog keksa" (Petit Beurre punjen s nadjevom od kakaa)

Priprema

Pomiješajte puding i 100 g kristal šećera. Ostatak šećera otopite, a kad se karamelizira zalijte ga ostatkom mlijeka. Dobro promiješajte da se šećer otopi pa pustite mlijeko da prokuha. Kad mlijeko zavrije, maknite ga s vatre i dodajte mu mješavinu praška za puding i šećera, dobro izmiješajte pa vratite na vatru i kuhajte dok se ne zgusne.

Maknite s vatre, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. 

Maslac izmiksajte sa šećerom u prahu, dodajte smjesi pola ohlađenog pudinga, dobro izmiješajte pa dodajte ostatak pudinga pa opet izmiješajte. Slatko vrhnje izmutite u mekani šlag.

Četvrtasti kalup promjera oko 35x25 cm obložite folijom pa na dno posložite jedan sloj keksa. Možete koristiti i okrugli kalup, ali možda će vam biti malo teže rezati keks tako da lijepo stane u kalup, no s kalupom za torte ne morate koristiti foliju niti ćete tortu na kraju morati preokrenuti.

Cijelu količinu keksa podijelite na četiri hrpice, od kreme i šlaga odvojite po malo za ukrašavanje, a ostatak podijelite na tri dijela, piše Slobodna Dalmacija.

Počnite slagati tortu. Na dno kalupa ide prvi dio keksa, a na njega 1/3 šlaga, na koji ide 1/3 kreme. Slažite istim redoslijedom sve dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem keksa pa tortu prekrijte slojem folije i stavite je u frižider preko noći da se dobro stisne.

Izvadite je iz frižidera, maknite foliuju, poklopite kalup tacnom pa tortu preokrenite naopako i izvadite iz kalupa (ovo ne morate raditi ako ste koristili kalup za torte). Ukrasite tortu po želji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije