Jeste li ikada jeli tortu "Šeherzada"? Raskošan okus, bogata krema i puno slojeva

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li ikada jeli tortu "Šeherzada"? Raskošan okus, bogata krema i puno slojeva
FOTO: Coolinarika / Torta Šeherzada

Svi se volimo pohvaliti kako smo lijepo napravili neku sasvim posebnu tortu, a što je torta ljepša, krema raskošnija, a broj slojeva veći, to smo ponosniji na svojih ruku djelo. 

Nije lako savršeno zamutiti i ispeći sto i jednu koru, nije lako napraviti kremu koja će ih držati na okupu ni prečvrsto ni prelabavo, a nije lako ni pronaći recept koji udovoljava svim tim uvjetima.

Ako znate napraviti tortu koja se, s pravom, zove Šeherezada, onda vas sve ovo uopće ne mora zabrinjavati. Šeherezada će sve zavesti i očarati, baš poput legendarne junakinje iz Hiljadu i jedne noći, po kojoj nosi ime. Uopće se nećete morati gnajviti s puno kora i različitim tehnikama pripreme krema i glazura, a torta će izgledati kao da ste proveli sate i sate pripremajući je.

Christian Schmidt se oglasio povodom napada na učenike iz Novog Sada

Christian Schmidt se oglasio povodom napada na učenike iz Novog Sada

Najteži dio posla, vjerujte nam, bit će pričekati cijelu noć da se torta dobro ohladi i stisne. 

Sastojci

  • 1,5 l mlijeka
  • 200 g karamel pudinga
  • 250 g šećera
  • 200 g šećera u prahu
  • 250 g maslaca
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 600 g "turskog keksa" (Petit Beurre punjen s nadjevom od kakaa)

Priprema

Pomiješajte puding i 100 g kristal šećera. Ostatak šećera otopite, a kad se karamelizira zalijte ga ostatkom mlijeka. Dobro promiješajte da se šećer otopi pa pustite mlijeko da prokuha. Kad mlijeko zavrije, maknite ga s vatre i dodajte mu mješavinu praška za puding i šećera, dobro izmiješajte pa vratite na vatru i kuhajte dok se ne zgusne.

Maknite s vatre, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. 

Maslac izmiksajte sa šećerom u prahu, dodajte smjesi pola ohlađenog pudinga, dobro izmiješajte pa dodajte ostatak pudinga pa opet izmiješajte. Slatko vrhnje izmutite u mekani šlag.

Četvrtasti kalup promjera oko 35x25 cm obložite folijom pa na dno posložite jedan sloj keksa. Možete koristiti i okrugli kalup, ali možda će vam biti malo teže rezati keks tako da lijepo stane u kalup, no s kalupom za torte ne morate koristiti foliju niti ćete tortu na kraju morati preokrenuti.

Cijelu količinu keksa podijelite na četiri hrpice, od kreme i šlaga odvojite po malo za ukrašavanje, a ostatak podijelite na tri dijela, piše Slobodna Dalmacija.

Počnite slagati tortu. Na dno kalupa ide prvi dio keksa, a na njega 1/3 šlaga, na koji ide 1/3 kreme. Slažite istim redoslijedom sve dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem keksa pa tortu prekrijte slojem folije i stavite je u frižider preko noći da se dobro stisne.

Izvadite je iz frižidera, maknite foliuju, poklopite kalup tacnom pa tortu preokrenite naopako i izvadite iz kalupa (ovo ne morate raditi ako ste koristili kalup za torte). Ukrasite tortu po želji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije