Jeste li čuli za meksičku mini-lubenicu? Ima okus krastavca i limete, a veoma je zdrava

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli za meksičku mini-lubenicu? Ima okus krastavca i limete, a veoma je zdrava
Foto: Screenshot / Youtube / Meksička mini-lubenica

Cucamelons su slatki i hranjivi plodovi veličine bobica stolnog grožđa, a izgledaju kao neobična kombinacija krastavca i lubenice.

Kod nas su poznati kao meksička mini-lubenica ili meksički mini-krastavac, a nude brojne zdravstvene dobrobiti jer su bogati vlaknima, antioksidansima, mineralima i vitaminima.

Ovi slatki mali plodovi poboljšavaju zdravlje srca zbog visokog sadržaja likopena i beta-karotena, pomažu u sprečavanju moždanog udara, potiču mršavljenje i usporavaju proces starenja.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Također, bogati su kalijem i vitaminom C te snižavaju razinu holesterola. Više je nego dovoljno razloga da ih probate uzgojiti u svom vrtu, gdje se ponašaju slično kao krastavac.

Meksičke mini-lubenice možete kupiti online, ali provjerite jesu li označene kao organske i bez pesticida.

Kad ih dobijete, izvadite sjemenke iz zrelog ploda, stavite ih u staklenu bocu s vodom dva dana, a potom isperite i dobro osušite ubrusom. Sve isplivale sjemenke bacite, jer su šture, neće klijati. Sjemenke spremite u papirnatu omotnicu i do sjetve držite na hladnom mjestu.

Sjetva se obavlja u posude za krastavac, a koristi se isti supstrat. Obavite je četiri sedmice prije sadnje na stalno mjesto, piše D&D.

Otkrijte moć limunske trave

Otkrijte moć limunske trave

Prilikom sjetve okrenite sjemenke tupim krajem prema dolje i posadite ih na dubinu od jednog centimetra. Biljke počinju donositi plodove 65 do 75 dana poslije presađivanja.

Mogu se jesti svježi, u salatama, salsama, termički obrađivati i kiseliti te koristiti kao ukras u koktelima. Važno je znati da se konzumiraju dok su zeleni, kao i krastavci. Međutim, zreli plodovi nisu za jelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije