Žive stijene, šareni kamenčići: Biljka koja je apsolutni hit za ukrašavanje doma

0
Radiosarajevo.ba
Žive stijene, šareni kamenčići: Biljka koja je apsolutni hit za ukrašavanje doma
Foto: Yates.com.au / Lithos

Ako ste riješili da svoj dom ukrasite nekom neobičnom biljkom, lithopsi bi mogli da budu pravi izbor.

Jeste li ikada čuli za litopse? Riječ je o neobičnom rodu patuljastih sukulentnih biljaka koje potiču iz južne i jugozapadne Afrike. Pretpostavlja se da postoji 37 vrsta litopsa i oko 145 sorta, a izgledaju poput ukrasnih kamenčića. Zbog toga ih često nazivaju i živim stijenama ili cvjetajućim kamenom.

Ime potiče od grčke riječi “lithops”, što znači sličan kamenu. Ovi kaktusi zaista oponašaju izgled kamena što je evolucijska adaptacija okolini u kojoj se nalaze kako bi se održali i odbranili od prirodnih neprijatelja. Rastu u suvim kamenitim predjelima i otporni su na suše i visoke temperature.

Ono što nama izgleda kao kamen zapravo su dva zadebljala i preklopljena lista litopsa koji se otvore u trenutku cvjetanja – obično u kasnu jesen ili zimu – kako bi propustili pupoljak sa žutim ili bijelim cvijetom.

Zadatak ovih listova je da čuvaju vodu s obzirom na to da u njihovom prirodnom staništu kiša ne pada i po nekoliko mjeseci. No, treba znati da će procvjetati samo biljke starije od tri ili pet godina.

Stručnjaci tvrde da se litopsi mogu uzgajati i u zatvorenim prostorima ili u bašti.

“U prirodi rastu na sunčanom položaju, ali dobro uspijevaju i u polusjenci pod staklom. Kako su to male biljčice, sade se u sasvim male lončiće, ali je bolje da se više biljaka posadi zajedno u širu posudu. Jako treba paziti na zalivanje. U zimskom mirovanju uopšte ne treba zaliivati biljku osim ako ne primijetimo da se listovi suše. Ova vrsta voli jako rijetko zalivanje, ali obilno”, prenosi Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije