Jesenja poslastica: Starinski recept za kesten pire

0
Radiosarajevo.ba
Jesenja poslastica: Starinski recept za kesten pire
Foto: Pexels / Ilustracija

Kesten pire je univerzalna jesenja poslastica koji se pravi širom svijeta.

Veoma je popularan na ovim prostorima, ali, posebno u Mađarskoj.

S malo šlaga i slatkih ukrasa kesten pire poslastica je sama po sebi, ali i odličan temelj na kojemu možete graditi svakojake slastice. Pomognu li vam ukućani i svojim malim prstićima oljušte slatke plodove kuhanog kestena, ukusni i zdravi kesten pire može biti pripremljen već za pola sata.

Kako su popularne dejting aplikacije promijenile interakciju među ljudima?

Kako su popularne dejting aplikacije promijenile interakciju među ljudima?

Spremili smo vam super recept iz 'kuharica' naših starig, s odličnim dodatkom - rumom. Uživajte!

Sastojci:

1 kg kestena
500 ml punomasnog mlijeka
2 vanilin šećera
20g bijelog šećera
25 ml ruma

Priprema:

Kestene zarežite nožićem oko 1mm dubine i stavljajte u posudu u kojoj će se kuhati. Nalijte hladne vode tek toliko da prekrije kestene, malo posolite vodu i stavite da se kuha u kipućoj vodi 15 do 20 minuta.

Potom ih ogulite. Najbolje se gule dok su još vrući, držite ih poklopljene u loncu da što duže ostanu topli.

Usitnite oguljene kestene u pire. Nalijte mleko, dodajte šećer i rum pa kuhajte dok kesteni ne upiju mlijeko i dok se sve ne sjedini miješajući.

Ako vam se čini da je smjesa pregusta dodajte još mlijeka, a ako je prerijetka kuhajte malo duže. Kada kesteni upiju mlijeko i napravi se gusta smjesa, provucite je kroz mašinicu za meso da biste dobili rezance.

Ukrasite šlagom.

To je to! Prijatno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije