Jesen je pravo vrijeme za ukusne tartove: Evo kako ih pripremiti

Radiosarajevo.ba
Jesen je pravo vrijeme za ukusne tartove: Evo kako ih pripremiti
Te omiljene voćne delicije u jesen se najčešće pripremaju sa šljivama, jabukama, kruškama, pa čak i tikve.

Osim zamamnog slatkog okusa, prhke teksture i zavodljive arome, tartovi donose u domove toplinu i domaći ugođaj nakon vrućih ljetnih dana kada se rerna rijetko uključuje. Ovaj put savjetujemo da napravite tart od jabuka.

Tijesto

120 gr putera

1 kašika šećera

1/4 kašičice soli

1 žumance

2 kašike ili 30 ml hladne vode

150 brašna

Fil

3 velike jabuke

2 kašike šećera

50 ml soka od jabuka

50 ml vode

2 kašičice cimeta

prstohvat mljevenog karnfilića

prstohvat mljevenog morskog oraščića

limunova kora

i još:

2 jabuke

2 kašičice džema od kajsije

1/2 limuna

1/2 kašičice šećera

Priprema

Od putera i ostalih sastojaka zamijesite fino glatko tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider oko pola sata da se tijesto ohladi.

Za to vrijeme pripremite fil. Oguljene jabuke isjeckajte na kockice, prelijte sokom, vodom, dodajte šećer, malo narendane limunove kore i kuhajte ih da omekšaju, dok ne ispari višak tečnosti.  Dodajte cimet, prstohvat morskog oraščića, 2 - 3 isitnjena karanfilića. Viljuškom isitnite jabuke i ostavite da se potpuno ohlade.

Razvijte tijesto malo veće od veličine pleha - 24 cm kalup. Pleh premažite puterom,  pa stavite tijesto preko formirajući ivicu. Preko tijesta naspite fil od jabuka.

Ostatak jabuka nasjeckajte na tanke kriške , tankim nožem, iscijedite preko kriški limunov sok da ne bi tamnile, redajte preko fila, naslanjajući ih jednu na drugu dok ne dođete do centra. Peći na 200 stepeni 10 minuta pa smanjiti na 175 stepeni još 20 minuta ili dok ne porumeni tijesto.

Na kraju 2 kašičice džema od kajsije rastopite sa sokom od 1/2 limuna pa time premažite pečeni tart kako bi sjajnije izgledao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije