Jednostavno i brzo: Cimet rolnice idealne za zimske dane

0
Radiosarajevo.ba
Jednostavno i brzo: Cimet rolnice idealne za zimske dane
FOTO: Pixabay / Ukusne cimet rolnice

Nadolazeći zimski dani idealni su za pečenje ukusnih i sočnih cimet rolnica, popularnog slatkiša porijeklom iz Švedske koji se priprema u nekoliko koraka.

Ove sastojke već imamo u kuhinji, a priprema je veoma jednostavna.

Sastojci:

Tijesto:

Skandal na otvaranju Europskog prvenstva: Otpjevali kartu "srpskog sveta", spominju i dio BiH

Skandal na otvaranju Europskog prvenstva: Otpjevali kartu "srpskog sveta", spominju i dio BiH

245 ml toplog mlijeka
1 kašika suhog kvasca
2 kašike bijelog šećera
1 kašika soli
3 kašike omekšanog maslaca
1 veliko jaje
375 g brašna

Brzo i jednostavno: Napravite sočni arapski kolač od griza i kokosa

Brzo i jednostavno: Napravite sočni arapski kolač od griza i kokosa

Fil:

120 g rastopljenog maslaca
220 g smeđeg šećera
2 kašike mljevenog cimeta

Glazura:

120 g krem sira
60 g  maslaca
1 do 1 1/2 šolje šećera u prahu
pola kašikice ekstrakta vanilije
1 do 2 kašike mlijeka

Ne znate šta za doručak? Donosimo vam 10 prijedloga, za pripremu vam treba svega nekoliko minuta

Ne znate šta za doručak? Donosimo vam 10 prijedloga, za pripremu vam treba svega nekoliko minuta

Priprema:

U mikseru pomiješajte toplo mlijeko, kvasac, šećer, sol, maslac i jaja, brašno, a zatim miješati mikserom na maloj brzini. Kada se brašno malo poveže sa ostalim sastojcima, povećati brzinu. Smjesa za tijesto treba biti malo ljepljiva i mekana, a po potrebi dodati brašna kako bi tijesto postiglo željenu teksturu.

Premjestite tijesto u podmazanu posudu. Pokrijte krpom i pustite da odstoji oko sat vremena.

Nakon toga tijesto razvaljati u oblik pravougaonika i premažite sa 1/2 šolje rastopljenog maslaca. U maloj posudi pomiješajte smeđi šećer i cimet i pospite preko maslaca na tijestu. Čvrsto zarolajte tijesto po dužini tako da imate jedan dugi valjak. Upotrijebite oštar nož ili makaze za rezanje tijesta na otprilike dvanaest kriški. Poredajte u posudu za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se tijesto diže trideset minuta.

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pecite rolnice oko petnaest minuta, dok ne dobiju smeđu boju na vrhu. Dok se cimet rolnice peku, napravite glazuru od krem ​​sira. Naime, umutite krem ​​sir i maslac dok ne postanu lagani i pahuljasti. Zatim dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanilije i mlijeko. Prelijte preko rolica po želji. Po želji možete ukrasiti orašastim plodovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije