Jednostavan način da naučite dijete da ne prekida odrasle

Radiosarajevo.ba
Jednostavan način da naučite dijete da ne prekida odrasle
Arhiv / Ilustracija
Poznata vam je ova situacija: pričate s prijateljima, ili ste u nekom društvu, a vaše dijete vas vuče za rukav i prekida vaš razgovor.

Možemo ih razumjeti: kod djece se dešava toliko toga što je važno da sa vama podijele. Ali, kod jedne prijateljice uočila sam genijalan način, piše Uspjesnazena.com.

Sjedile smo kod nje i pile kafu, kada je njen petogodišnji sin dotrčao i htio je nešto reći.

Umjesto da prekida naš razgovor, on je, jednostavno, stavio ruku na njenu ruku, i počeo da čeka. Ona je, također, stavila svoju ruku povrh njegove, i nastavila razgovor sa mnom.

Misao je bila završena, i moja prijateljica se okrenula prema djetetu.

Bila sam oduševljena. Tako jednostavno, tako nježno.

Ovaj gest je bio pun poštovanja. Dječaku je trebalo nekoliko sekundi čekanja da majka završi rečenicu, nakon čega je ona svu svoju pažnju obratila na njega. Ispričala sam ovo svom suprugu, i odmah smo usvojili ovu tehniku.

Objasnili smo djeci, ako treba nešto da kažu, a neko već priča, oni, jednostavno, treba da stave svoju ruku na našu i malo sačekaju. Minimum vremena i malo prakse i djeca su prestala da nas prekidaju.

I ne treba grubih fraza poput: „Ne miješaj se u razgovor“ ili „Ne upadaj u riječ!“.

Samo lagani dodir ruke. I ništa više, a tako mnogo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije