Jedna tajna za savršen ukus: Evo kako pravilno oprati jagode
Posljednji dani sezone jagoda su pred nama, i ako želite biti sigurni da će posljednje sedmice jedenja bobičastog voća biti savršene, potrebno ih je pravilno oprati. Jagode mogu biti poprskane pesticidima koji mogu ostaviti neugodan okus u ustima.
Čak i ako se odlučite za organske jagode, one i dalje zahtijevaju dobro ispiranje. To je zbog potencijalnog prisustva zemlje, insekata ili ostataka od rukovanja na njima, čak i ako nisu prskane. Međutim, jagode su osjetljive i ako pokušate da ih očistite preagresivno, možete oštetiti plod i koru.
Zato je toliko važno znati kako pravilno očistiti bobičasto voće. Iako neki pojedinci koriste bijeli ocat za čišćenje voća, to može rezultirati odbojnim okusom ako se ne ispere temeljito.
Jutros u Sarajevu 6°C, stiže nam novi snijeg: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje za vikend
Međutim, postoji superiorna metoda za pranje jagoda koja će ih efikasno očistiti bez ostavljanja čudnog okusa - a vjerovatno je već imate kod kuće.
Tajni sastojak je soda bikarbona. Soda bikarbona može ukloniti ostatke pesticida i nježno očistiti vaše voće bez ugrožavanja njegovog okusa.
Zaboravite četku: Ovo je najbrži trik za farbanje ograde
Nakon što ih operete i osušite, prebacite ih u posudu obloženu papirnim ubrusima kako bi upile višak vlage.
Temeljitim i pravilnim pranjem jagoda možete osigurati da su čiste i ukusne.
Ako ih ne planirate odmah konzumirati, prestanite prati bobice i jednostavno ih čuvajte u frižideru u originalnoj ambalaži.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.