Jedna tajna za savršen ukus: Evo kako pravilno oprati jagode
Posljednji dani sezone jagoda su pred nama, i ako želite biti sigurni da će posljednje sedmice jedenja bobičastog voća biti savršene, potrebno ih je pravilno oprati. Jagode mogu biti poprskane pesticidima koji mogu ostaviti neugodan okus u ustima.
Čak i ako se odlučite za organske jagode, one i dalje zahtijevaju dobro ispiranje. To je zbog potencijalnog prisustva zemlje, insekata ili ostataka od rukovanja na njima, čak i ako nisu prskane. Međutim, jagode su osjetljive i ako pokušate da ih očistite preagresivno, možete oštetiti plod i koru.
Zato je toliko važno znati kako pravilno očistiti bobičasto voće. Iako neki pojedinci koriste bijeli ocat za čišćenje voća, to može rezultirati odbojnim okusom ako se ne ispere temeljito.
Muhamed Ajanović i Dalila Hakalović dovedeni na ispitivanje u MUP KS
Međutim, postoji superiorna metoda za pranje jagoda koja će ih efikasno očistiti bez ostavljanja čudnog okusa - a vjerovatno je već imate kod kuće.
Tajni sastojak je soda bikarbona. Soda bikarbona može ukloniti ostatke pesticida i nježno očistiti vaše voće bez ugrožavanja njegovog okusa.
Zaboravite četku: Ovo je najbrži trik za farbanje ograde
Nakon što ih operete i osušite, prebacite ih u posudu obloženu papirnim ubrusima kako bi upile višak vlage.
Temeljitim i pravilnim pranjem jagoda možete osigurati da su čiste i ukusne.
Ako ih ne planirate odmah konzumirati, prestanite prati bobice i jednostavno ih čuvajte u frižideru u originalnoj ambalaži.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.