Jedan par košta više od 3,5 miliona KM: Pogledajte najskuplje tene na svijetu

2
Radiosarajevo.ba
Jedan par košta više od 3,5 miliona KM: Pogledajte najskuplje tene na svijetu
Foto: Pexels / Ilustracija / Tene

Tene su u modernoj popularnoj kulturi postale puno više od pari obuće, a kolekcionarski modeli znaju koštati više miliona KM. 

Kompanije kao Nike, Adidas ili New Balance transformisale su tene u svojevrsna umjetnička djela. Zbog toga, neki od modela znaju dostići nevjerovatne cijene na tržištu. Evo i liste osam najskupljih parova tena na svijetu. 

Air Jordan 12 OVO (kolaboracija s Drakeom) 

Megapopularni kanadski reper Drake je 2016. godine objavio kako će imati svoj par tena, u kolaboraciji s Nikeom, odnosno Air Jordanom

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Ubrzo je izašla 'njegova' verzija tena Air Jordan 12, poznata i kao OVO. Ovaj par tena košta oko 100 hiljada dolara (178,9 hiljada KM)

Air Jordan 12 OVO (Drake Edition)
Foto: Prestige Online: Air Jordan 12 OVO (Drake Edition)

Air Jordan 12 Flu Game 

Još jedan par Jordan 12 se našao na ovoj listi. Ovaj put nije riječ o kolaboraciji s reperom ili poznatom osobom, već o tenama koje je nosio upravo Michael Jordan na utakmici. 

Međutim, nije riječ o bilo kojoj utakmici. Radi se o popularnoj Flu Game, odnosno petoj utakmici NBA finala 1997. godine, kada je MJ pod teškom gripom predvodio Chicago Bullse do pobjede nad Utah Jazzom. Cijena ovog para tena je 104 hiljade dolara (186 hiljada KM)

Air Jordan 12 (Flu Game)
Foto: Prestige Online: Air Jordan 12 (Flu Game)

Buscemi 100 MM Diamond 

Iznimka od ostatka liste, ove tene nisu pravili Nike ili Adidas, već je riječ o Buscemiju, firmi koja se bavi proizvodnjom luksuzne obuće. 

Razlog što je ovaj par na listi je svakako 11,5 karata dijamanata i 18-karatno zlato koje se nalaze na samim tenama. Cijena - 132 hiljade dolara (236 hiljade KM)

Buscemi 100 MM Diamond
Foto: Prestige Online: Buscemi 100 MM Diamond

Jordan 1 Retro High Charlotte Hornets Foundation Black/White

Ove tene su specijalne zbog mnogo stvari. Prvenstveno, dizajn dolazi od Jordana, a objavljene su u čast njegovog 56. rođendana. 

Postoji samo 300 pari na svijetu, a originalna cijena bila je 88 hiljada dolara (157 hiljada KM). Ipak, na aukciji je jedan par prodan za čak 250 hiljada dolara (447 hiljada KM)

Jordan 1 Retro High Charlotte Hornets Foundation Black/White
Foto: Prestige Online: Jordan 1 Retro High Charlotte Hornets Foundation Black/White

Air Jordan 3/8 Retro “Kobe Pack”

Iako se prethodne tene mogu smatrati ekskluzivnim, ovaj par tena je još ekskluzivniji. Naime, ovaj model pravljen je samo za prijatelje i porodicu Kobeja Bryanta, kada se povukao iz NBA lige 2016. godine. 

Radi se o unikatnim tenama koje su mješavina modela tri i osam Air Jordana, a cijena je nevjerovatnih 800 hiljada dolara (1,43 miliona KM)

Air Jordan 3/8 Retro “Kobe Pack”
Foto: Prestige Online: Air Jordan 3/8 Retro “Kobe Pack”

Michael Jordan’s Game Worn Nike Air Ship

Kao i u ostatku liste, apsolutno dominira Air Jordan. Ipak, ovdje se ne radi o Air Jordan tenama, već o njegovom Airnessu, odnosno Jordanu lično

U svojoj petoj utakmici u NBA ligi, Jordan je nosio upravo ove tene, a taj par je prodan na aukciji 2021. godine za 1,47 miliona dolara (2,6 miliona KM)

Michael Jordan’s Game Worn Nike Air Ship
Foto: Prestige Online: Michael Jordan’s Game Worn Nike Air Ship

Kanye West Nike Air Yeezy 1 ‘Prototype’

Iako je danas nepoželjan zbog svojih radikalnih statova, reper i producent Kanye West je dominirao tržištem tena sa svojim Yeezy modelima. 

Specifično Air Yeezy 1 model koji je nosio West na dodjeli Grammy nagrada 2008. godine prodan je za 1,8 miliona dolara (3,2 miliona KM)

Kanye West Nike Air Yeezy 1 ‘Prototype’
Foto: Prestige Online: Kanye West Nike Air Yeezy 1 ‘Prototype’

Solid Gold OVO x Air Jordans

Epitet najskupljih tena u historiji nosi par OVO, odnosno kolaboracija Drakea i Air Jordana. Ipak, ove su zasebne. 

Naime, ovaj model tena prekriven je 24-karatnim zlatom, a svaka tena zasebno je teška 22 kilograma. Prodane su za nevjerovatna dva miliona dolara (3,57 miliona KM), piše MSN

Solid Gold OVO x Air Jordans
Foto: Prestige Online: Solid Gold OVO x Air Jordans

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije