Javljaju se tokom noći: Ovih pet simptoma ukazuju na visok krvni pritisak

0
Radiosarajevo.ba
Javljaju se tokom noći: Ovih pet simptoma ukazuju na visok krvni pritisak
Foto: Pexels / Nesanica, ilustracija

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može oštetiti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždanog udara, te je važno obratiti pažnju na manje poznate simptome koji ga otkrivaju.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Digital Medicine, ljudi koji provode više vremena hrčući noću imaju veći rizik od visokog krvnog pritiska. Postoje i drugi znaci i simptomi na koje treba obratiti pažnju. Psihijatar i suosnivač Emoneedsa, Gorav Gupta, otkrio je manje poznate, ali upozoravajuće simptome visokog krvnog pritiska koji se javljaju tokom noći.

Hrkanje

Jedan od uobičajenih pokazatelja visokog krvnog pritiska je hrkanje, posebno ako je praćeno pauzama u disanju, poznatom kao apneja u snu. Hrkanje se javlja kada se disajni put djelomično blokira, što izaziva vibracije u tkivima grla.

Smajić postavio pitanje: 'Ministre, zašto je na graničnom prijelazu zastava RS veća od zastave BiH?'

Smajić postavio pitanje: 'Ministre, zašto je na graničnom prijelazu zastava RS veća od zastave BiH?'

Međutim, kod osoba sa hipertenzijom, hrkanje može signalizirati više od apneje za vrijeme spavanja, tako da može ukazivati na ograničen protok krvi zbog suženih krvnih sudova, što je znak visokog krvnog pritiska.

Nesanica

Iako mnogi faktori mogu doprinijeti nesanici, kao što su stres, anksioznost ili loša higijena sna, visok krvni pritisak ili hipertenzija mogu poremetiti prirodni ciklus spavanja tijela, što otežava spavanje tokom cijele noći.

Nemiran san

Česta buđenja ili nemiran san mogu ukazivati na probleme vezane za hipertenziju, jer visok krvni pritisak može uzrokovati da se često budite, piše Slobodna Dalmacija.

Ako imate crvenilo na stopalima mogli bi značiti da imate veliki problem: Posjetite doktora

Ako imate crvenilo na stopalima mogli bi značiti da imate veliki problem: Posjetite doktora

Prekomjerno mokrenje

Nikturija ili prekomjerno mokrenje tokom noći mogu biti simptom hipertenzije. Visok krvni pritisak može opteretiti bubrege, što dovodi do povećane proizvodnje urina i potrebe da se češće budite radi mokrenja.

Glavobolja

Glavobolja nakon buđenja ili tokom noći također može biti znak visokog krvnog pritiska. Takve glavobolje su obično najintenzivnije ujutro jer krvni pritisak prirodno raste tokom spavanja i dostiže vrhunac u ranim jutarnjim satima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije