Izolaciju tokom pandemije iskoristiti za jačanje veza s partnerima

AA
Izolaciju tokom pandemije iskoristiti za jačanje veza s partnerima
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

U jeku pandemije COVID-19 milijarde ljudi širom svijeta prinuđene su na kućnu izolaciju kako bi se ostvarila socijalna distanca kao najefektnija mjere borbe protiv širenja koronavirusa, ali stručnjaci upozoravaju da, ovisno o ponašanju pojedinaca, takva situacija može rezultirati jačanjem unutarporodičnih veza, ali i pucanjem tih veza.

Psihologinja Rtrita Krespi Ulgen kazala je kako novonastala situacija, u kontekstu kućne izolacije i izostanka druženja sa ljudima izvan porodice, može rezultirati pojavom nervoze, anksioznosti i tjeskobe koji onda mogu dovesti do nesuglasica i svađa među partnerima.

Ona je pozvala parove na pažljivije odnošenje prema partnerima, da izbjegavaju da se međusobno optužuju i prepiru oko sitnica, a da s druge strane daju komplimente partnerima i grade odnose na bazi empatije, zdrave komunikacije i poštovanja ličnih razlika.

“Komunicirajmo, učimo se slušati partnere i pokazujmo empatiju. Prihvatanjem razlika jačamo naše veze“, kazala je Ulgen.

Ističući kako su parovi doslovno prinuđeni da ostanu u kućama na duži period, Ulgen je kazala da je ključno da partneri međusobno poštuju privatni prostor i da neko vrijeme provode razdvojeni u sobama.

“Zaštitimo naše fizičko i mentalno zdravlje i vodimo računa o našoj ishrani i spavanju“, kazala je Ulgen.

Ona je, također, pozvala sve partnere da budu ljubazni prema svojim izabranicima i dodala je da je to “zarazan“ osjećaj koji unosi harmoniju u kuću.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins", u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 2.48 miliona ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je više od 171.000 oboljelih, a izliječeno je skoro 656.000 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije