Iznenađujuće: Znate li zašto mnoge domaćice stavljaju vatu za uklanjanje šminke u usisivač?

1
Radiosarajevo.ba
Iznenađujuće: Znate li zašto mnoge domaćice stavljaju vatu za uklanjanje šminke u usisivač?
Foto: Pexels / Vata

Svi usisivači imaju jednu zajedničku karakteristiku: s vremenom i korištenjem ispuštaju vrlo neugodan miris koji se širi cijelom kućom.

Upkos čestoj zamjeni filtera, teško se riješiti ovog neugodnog mirisa, ali ako isprobate ove nevjerovatne metode koje će vam uštediti vrijeme i novac na industrijskim osvježivačima vazduha nećete se pokajati. 

Kako čistite usisivač bez vrećice?

  • Očistite spremnik za prašinu: izvadite ga, ispraznite (po mogućnosti izvana), zatim operite. Prije ponovnog stavljanja mora biti potpuno suh.
  • Operite filtere, obično vodom, zatim ih osušite prije nego što ih vratite. Ovaj korak ne samo da održava učinkovitost usisivača, već također smanjuje emisiju fine prašine u kući i osigurava zdravije okruženje.
  • Održavajte pribor: uklonite kosu i niti s četke nakon svakog prelaza, rukom ili makazama. Povremeno prođite krpom namočenom u alkohol za dezinfekciju. S vremena na vrijeme operite crijevo u vrućoj vodi s malo deterdženta.
  • Uklonite neugodne mirise: nekoliko kapi eteričnog ulja nakapajte na list papira i samo ga usisajte!

Kako čistite usisivač s vrećicom?

  • Obrišite unutrašnjost kutije suhom krpom od mikrovlakana.
  • Operite kutiju u sudoperu vrućom sapunicom.
  • Isperite čistom vodom kako biste uklonili tragove pjene.
  • Ostavite kutiju da se potpuno osuši prije nego što je ponovno umetnete.
  • Slijedite korake za čišćenje usisivača bez vrećice (od drugog koraka).
Praktični savjeti: Uz pomoć ove "tablete" očistite zagorjelu ploču od pegle

Praktični savjeti: Uz pomoć ove "tablete" očistite zagorjelu ploču od pegle

Šok i nevjerica: Kilogram trešanja u Hrvatskoj košta preko 20 KM?!

Šok i nevjerica: Kilogram trešanja u Hrvatskoj košta preko 20 KM?!

Kako usisivač održavati čistim i svježim?

To je gotovo neizbježno: čestice prljavštine i prašine rado se skupljaju unutar usisavača, u cijevima i motoru. Dakle, ako ne čistite često, normalno je da će se širiti neugodni mirisi, a vaš uređaj će nakon nekog vremena biti u lošem stanju. Budite sigurni da ga možete ponovno očistiti ovim metodama kako bi bio čist i funkcionalan kao prvog dana.

Prvi savjet: Nakon što je posuda za prašinu prazna i temeljito očišćena, u nju možete gurnuti 1 ili 2 vate (blazinice) za skidanje šminke natopljene eteričnim uljem u s mirisom po vašem izboru. Vaš interijer će biti osvježen ekspresno!

Usisivač
Foto: Pexels: Usisivač

Još jedan savjet za održavanje svježine usisavača: dodajte kašiku sode bikarbone u vrećicu. Ako vaša jedinica nema vrećicu, pospite dovoljno ovog bijelog praha izravno na pod i usisajte ga. Omiljeno u mnogim kućanstvima, ovo sredstvo za čišćenje posebno je korisno za upijanje i uklanjanje neugodnih mirisa. Njime rado čistimo frižider, tepihe, WC školjke. Zašto ne biste sodu bikarbonu koristili i za održavanje usisavača?

Bonus: Nema više neugodnih mirisa iz kante za smeće!

Kako riješiti problem neugodnih mirisa iz kante za smeće? Istina je da se svi žale na to. Pokušali ste sve, ali bezuspješno?

Ovo je stvarno učinkovito rješenje za testiranje. Ovdje također možete nanijeti vatu za uklanjanje šminke. Metoda je vrlo jednostavna: svaki put kad mijenjate vrećicu, na dno kante za smeće stavite vatu namočenu u eterično ulje (aroma po želji). Ovaj mali trik pomoći će vam da se zauvijek riješite neugodnog mirisa iz vreće za smeće, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije