Savjeti / Izgleda nevaljalo, a zapravo nije: Situacije u kojim ne treba kriviti dijete

12. 01. 2021. u 22:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Roditelji vrlo često smatraju da su im djeca neposlušna, da su oni loši roditelji i da su pojedina ponašanja mališana nedopustiva.

Ipak, roditelji ni ne znaju da je stvarnost zapravo drugačija i da je nestašluk mališana (u pojedinim situacijama) zapravo njihova prirodna reakcija.

Ovo je sedam najčešćih situacija zbog kojih roditelji smatraju da su im djeca neposlušna i nevaljala.

1. Nemogućnost kontrolisanja impulsivnog ponašanja

Kažeš mu: "Prestani da se brecaš!", a dijete nastavi. Psiholozi tvrde da impulsivno ponašanje djeca mogu da kontrolišu tek pred kraj puberteta. Sve dok djeca ne dođu do tog uzrasta morate da razumijete da dijete, možda, želi da vas posluša, ali mu treba vremena da se sabere i iskontroliše.

2. Senzori preopterećenja

Ako ste danas dijete vodili u park, pa u posjetu, pa poslije u šetnju do kuće i onda ste ga pustili da "divlja" po kući - morate da shvatite da je dijete umorno ili da reaguje loše na okolinu.

Dosada, umor, nervoza su samo neki od uzroka zbog kojih je vaš mališan stalno nervozan i zbog čega bi stalno plakao i brecao se.

Možda dete nije "bezobrazno", možda mu se samo spava!

3. Povećana emocionalnost

Dijete ne može da kontroliše svoje emocije, posebno kada je umorno, nervozno ili kada ga nešto boli. Kada je gladno, dijete "ne zna kud udara". Ako se probudi usred noći, ne zna da kaže da se boji ili da ga nešto boli, pa ono plače, vrtišti, skače.... Imajte to na umu idući put kada vam dijete napravi "scenu".

4. Beskrajno trčanje okolo

Dijete ima neprestalnu potrebu da se kreće, trči, skače, vrišti... Umjesto da ga smirujete, vi ga izvedite napolje da se prošeta, igra... Dijete mora da se kreće.

5. Borba za svoje mišljenje

"Ali ja želim da danas budem Elsa!"

Koliko ste puta ovo čuli od svoje kćerke koja je za odlazak u vrtić obukla haljinu za maskenba? "Ne želim da nosim dugi rukav, hoću kratki", vrištat će vaš dječak, spreman da izađe na 10 stepeni obučen u ljetnju garderobu. Ovo je način da se izbore za sebe, da razviju svoju ličnost. Ne sputavajte ih, samo im se prilagodite.

6. Želja za stalnim igranjem

Umjesto da se obuče, dijete golišavo juri po kući bježeći od vas i garderobe. Umjesto da opere zube, pastom je isprljalo pola lavaboa. Psiholozi kažu da to nije bezobrazluk, to je normalno ponašanje djece. Osim da se kreću, djeca imaju i veliku potrebu da se igraju. 

7. Oponašaju vaše ponašanje

Djeca preslikavaju vaše ponašanje. Bijes, tugu, nezadovoljstvo - čitaju sa vas kao skeneri i preslikavaju je na sebe. Ako je dijete nezadovoljno, zapitajte se šta nije u redu unutar vaše porodice. Razgovarajte sa djetetom, pomozite mu, a zatim istražite uzrok i riješite probleme zajedno sa partnerom, piše Yumama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)