Izbjegnite ove greške: Kako da džemperi ostanu mekani i nakon pranja

0
Radiosarajevo.ba
Izbjegnite ove greške: Kako da džemperi ostanu mekani i nakon pranja
Foto: Pexels / Džemper / Ilustracija

Pronašli ste džemper koji je savršeno mekan i topao. No, nakon što ga kupite i operete, nije ni približno tako lijep kao kad smo ga kupili.

Ili ste ga možda oprali ili nosili nekoliko puta i primijetili da je postepeno počeo gubiti mekoću zbog koje ste se i zaljubili u njega, kako prenosi The Adair Group.

Iako se sve tkanine mijenjaju nakon uzastopnog nošenja i pranja, pravilna njega vaših džempera može smanjiti trošenje i habanje i produžiti im vijek trajanja.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

5 savjeta za uklanjanje "dosadnih grudvica" sa vunenih predmeta

5 savjeta za uklanjanje "dosadnih grudvica" sa vunenih predmeta

Koristite pravi deterdžent

Postoji bezbroj deterdženata na izbor. Postoje različiti brendovi, različite formule, različiti mirisi… Mnogi ljudi odluku o tome što će koristiti temelje isključivo na cijeni ili mirisu, ali to nije uvijek najbolja opcija. Ako želite zadržati svoju omiljen džemper mekim i produžiti mu vijek trajanja, trebate koristiti blagi deterdžent za pranje rublja. Također morate biti sigurni da koristite taj deterdžent prema preporukama proizvođača, piše Večernji.

Uklonite mrlje na pravi način

Većina proizvoda za uklanjanje mrlja je oštra i zapravo može oštetiti tkaninu dok uklanja mrlju. Umjesto da koristite jake kemikalije za čišćenje, razmislite o isprobavanju nekih prirodnih sredstava za uklanjanje mrlja. Puno su sigurniji za vaše džempere, a mnogi od njih djeluju čak i bolje od skupih proizvoda za uklanjanje mrlja.

Npr, žute mrlje od dezodoransa najlakše se uklanjaju bijelim sirćetom (ostavite da odstoji pola sata); fleke od voća uklanjaju se tako što umrljani dio odjeće uronite u kiselo mlijeko ili jogurt i ostavite da odstoji sat vremena; najbolje sredstvo za skidanje fleka od pudera ili vina je pjena za brijanje.  

Ovaj stilski trik uključuje dva džempera i garantira luksuzan izgled

Ovaj stilski trik uključuje dva džempera i garantira luksuzan izgled

Nemojte koristiti omekšivač

Korištenje omekšivača sjajan je način da vaš džemper ostane mekan, zar ne? Nažalost ne. Omekšivači rublja imaju tendenciju nakupljanja na odjeći i zapravo je mogu učiniti manje mekom.Također mogu oštetiti određena svojstva tkanina pa ih je najbolje izbjegavati.

Okrenite džemper naopako prije pranja

Prije nego što džemper stavite u perilicu, okrenite je naopako. To pomaže u zaštiti vanjske strane odjeće od oštećenja do kojih može doći tokom ciklusa pranja. Kad perete majice s kapuljačom na patentni zatvarač, obavezno ih zakopčajte. To sprječava da se patentni zatvarač zaglavi tijekom pranja. Za majice s kapuljačom na vezice razmislite o vezivanju uzice. To će spriječiti da se zapetlja ili izvuče.

Pokrenite dodatni ciklus ispiranja

Efikasno rješenje: Šta da uradite ako vas "pecka" džemper

Efikasno rješenje: Šta da uradite ako vas "pecka" džemper

Obično se svi bavimo očuvanjem vode. No, kada je riječ o održavanju džempera lijepim i mekanim, dodatni ciklus ispiranja je neophodan. Provođenje džempera kroz dodatni ciklus ispiranja osigurava uklanjanje svakog traga deterdženta, a osiguravanje da je sav deterdžent ispran važan je korak kada se radi o tome da vaš džemper ostane mekan.

Preskočite sušilicu

Baciti džemper u sušilicu vjerojatno se čini kao odličan način da osigurate da ostane lijep i mekan, ali to zapravo može učiniti više štete nego koristi. Sušenje na zraku puno je bolja opcija jer je nježnije za flis tkaninu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije