Istraživanje / Izađite u šetnju: Evo zašto je pješačenje korisno za zdravlje

04. 02. 2017. u 11:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Istraživanje na univerzitetu Bingamton u New Yorku otkriva da umjereno intenzivno hodanje poboljšava kardiovaskularne faktore rizika u kratkom roku.

"Znamo da je šetanje odlična forma vježbanja, ali su istraživanja podijeljena o tome koliko je šetanje uspješno u promjeni holesterola, težine i krvnog pritiska“, rekla je Pamela Stuart Fas, dekanesa i profesorica na Bingamtonu.

Fasova je predvodila studenticu doktorskih studija Elizabet Marigliano, dok su sprovodile studiju na grupi od 70 žena. One su učestvovale u dobrovoljnom programu zajedničke šetnje. Učesnicama je dat programabilni brojač za sate provedene u šetnji, u periodu od 10 sedmica, i trebalo je imaju bar 150 minuta nedeljno brzog hodanja. Na njima su urađeni testovi prije početka šetanja, a internet-alat za procjenu rizika je korišten da otkrije rizik od srčanog udara, u roku od 10 sedmica.

Nakon pet sedmica, učesnice su govorile o zdravlju svog srca i tada su uzeti podaci sa brojača koraka. Njima je ponuđen i izazov s ciljem da povećaju aerobne sposobnosti, koji je podrazumijevao povećanje njihovih dnevnih koraka, za najmanje 10 posto.

Na kraju im je izmjerena težina, BMI, krvni pritisak i holesterol, a morale su i da odgovore na pitanja o njihovoj fizičkoj aktivnosti, ličnim karakteristikama, izboru hrane i ponašanju u proteklih 10 nedelja.

Rezultati su potvrdili početne hipoteze tima istraživača da hodanje može da poboljša kardiovaskularne faktore rizika za kratko vrijeme, piše Science Daily, a prenosi B92.

NEMA KOMENTARA