Itekako korisni savjeti: Šta sve možete očistiti sa sirćetom

Radiosarajevo.ba
Itekako korisni savjeti: Šta sve možete očistiti sa sirćetom
Foto: Pixabay / Jabučno sirće / Ilustracija

Sirće odlično uklanja kamenac, bakterije, masnoću i razne prljavštine, a s obzirom na to da nije "agresivan" odlična je alternativa nekim skupim, hemijskim sredstvima za čišćenje.

Može se upotrebljavati za čišćenje gotovo svih površina, a ako ga dosad niste htjeli koristiti zbog "neugodnog mirisa" imamo i za to rješenje, piše Večernji.

Ovaj jednostavan trik lako će vas navesti da sirće ne odbacite zbog mirisa koji ostavlja. Prilikom pripreme za čišćenje, u otopinu ili pastu nakapajte nekoliko kapi limunova soka ili eteričnog ulja čajevca (Maleleuca alternifolia), naranče ili nekog drugog osvježavajućeg mirisa po želji.

Eterična ulja, osim mirisa, imaju mnoga druga korisna svojstva. Ulje čajevca ima antibakterijska i antivirusna svojstva, a djeluje i na gljivice te možete biti sigurni da će površine poput onih u dječjoj sobi ili kupaonici zaista biti očišćene i od mikroorganizama koje ne vidimo golim okom.

1. "Univerzalnu" pastu za čišćenje možete napraviti sami od 1/4 šalice sode bikarbone i jedne supene kašike tekućeg deterdženta. Dodajte bijelog destiliranog sirćeta koliko je potrebno da dobijete kremasturu teksturu.

2. Sirće će odlično ukloniti kamenac, a neće ošteti površinu. Jedino ćete morati biti malo strpljiviji ako se radi o većim naslagama kamenca, no ne brinite. Sirće samo ostavite da djeluje bez dodatnog ribanja i četkanja, no nemojte ga upotrebljavati na površinama poput mramora, granita i škriljevca. Za čišćenje kroma napravite smjesu od dvije supene kašike soli i jedne supene kašike bijelog sirćeta da dobijete pastu.

3. Ocat će ukloniti i hrđu s metalnih predmeta. Naprimjer šarafima, maticama i sličnim predmetima možete lako vratiti sjaj ako ih stavite u posudu s kipućim octom. Zatim ih dobro isperite pod mlazom vode da ocat ne ošteti metal.

4. Kuhalo za vodu možete očistiti po istom principu. S obzirom na to da je voda kod nas poprilično tvrda i kamenac se brzo nakuplja, možete jednom sedmično, ili češće po potrebi, umjesto čiste vode, prokuhati razrijeđenu otopinu vode i sirćeta kako biste uklonili kamenac iz unutrašnjosti aparata. Isto će djelovati i otopina na sobnoj temperaturi, ali će postupak biti nešto duži, odnosno trebat ćete ostaviti da sirće djeluje sat ili dva, a zatim isperite kuhalo s običnom vodom.

5. Glavu tuša možete također očistiti od kamenca tako da ga namočite u vrući, ne kipući ocat. Kamenac ćete ukloniti i ako sirće namočite na krpu kojom ćete omotati dršku tuša i ostaviti nekih 20 minuta do pola sata da djeluje. Ovo je vrlo praktično za one metalne dijelove koje ne možete uroniti u posudu, a ukoliko bude potrebno ponovite postupak još jednom.

6. WC školjka će zablistati ako u nju ulijete razrijeđeni bijeli ocat i pustite da odstoji nekoliko sati ili preko noći. Nakon toga operite s četkom i pustite vodu. Izgleda poput nove, zar ne?

7. Odvode u kući ili stanu možete očistiti izlijevanjem otopine koju ste dobili od 1 šoljice sode bikarbone i jedne šoljice toplog bijelog destiliranog octa. Ostavite da djeluje nekih pet minuta, a zatim pustite toplu vodu u odvod da se ispere.

8. Omjer od pola šolje sode bikarbone i pola šolje toplog sirćeta poslužit će za čišćenje kante za smeće i ukloniti neugodne mirise.

9. Želite očistiti mikorvalnu pećnicu? Pomiješajte 1/2 šalice bijelog destiliranog octa i 1/2 šalice vode i to ulijte u posudu koju smijete staviti u mikrovalnu pećnicu i upalite da se ugrije. Pare će očistiti sve pore u unutrašnjosti mikrovalne i ukloniti sve mirise hrane. Nakon toga prebrišite s čistom i suhom krpom.

10. Perilicu posuđa možete očistiti tako da u praznu perilicu stavite šolju bijelog destiliranog sirćeta i upalite je da odradi cijelo jedno pranje. Ovako ćete ukloniti sve mirise koje je vaša perilica eventualno "pokupila", a i uklonit će se ružni tragovi deterdženta. Ovaj postupak preporuča se napraviti jednom mjesečno.

11. Plastične posude za čuvanje hrane možete očistiti na način da na suhu krpu namočite ocat i s njome prebrišete posude iznutra i izvana kako bi sve mirisi hrane nestali.

12. Predmete od mesinga i bakra očistit ćete ako napravite mješavinu od 2 kašike kečapa i 1 kašike bijelog destiliranog octa. Nanesite na čistu krpu i time ispolirajte predmete. Krpu nakon upotrebe odmah isperite.

13. Riješite se mrlja od znoja ispod pazuha. Prije nego stavite omiljeni komad odjeće na pranje u perilicu, područje na kojem su vidljive te ružne mrlje natopite bijelim octom i ubacite u perilicu na pranje. Mrlje će nestati.

14. Želite se riješiti mrava? Poprskajte čisti ocat ispred ulaznih vrata te na vanjske okvire prozora. Ukoliko primjetite da se u vaš prostor uvlače kroz neki drugi otvor, tretirajte ga na isti način. Prazne dispenzore s rasršivačem možete kupiti i na internetu.

15. Da biste uklonili cijenu ili neku naljepnicu s neke površine na kojoj je ostao ružni trag papira ili ljepila, područje ostavite prekriveno krpom koju ste natopili s bijelim destiliranim octom. Ostavite da djeluje preko noći.

16. Da biste očistili prljavu spužvu, namočite je u bijeli destilirani ocat, a zatim je isperite nekoliko puta hladnom vodom te ostavite da se posuši. Najbolje je da se posuši na suncu, ukoliko je lijepi i sunčan dan.

17. Vaše cvijeće duže će živjeti ako u vodu s kojom ga zalijevate dodate dvije do četiri supene kašike bijelog octa. Nemojte se začuditi ako uskoro primjetite da se i lišće biljke jače sjaji.

18. Kistove od suhe i tvrde boje možete također očistiti s octom. "Kuhajte" ih u loncu s bijelim octom, a prije toga namočite ih da odstoje najmanje jedan sat u octu na sobnoj temperaturi. Nakon što ste odradili cijeli postupak, kistove ocijedite i isperite s čistom vodom.

19. Za uklanjanje tragova u dječjim bočicama ispunite ih mješavinom istog omjera tople vode i bijelog sirćeta i ostavite da odstoji barem sat vremena, a zatim očistite četkom.

20. Ukoliko se dijete popiškilo u krevet tragove urina na madracu uklonit ćete ako isperete površinu sirćetom razrijeđenim s vodom. Nakon što ste to oprali, područje pospite sodom bikarbonom i čekajte da se posuši. Soda će povući neugodne mirise iz madraca, a nakon što se površina posuši samo je iščetkajte, navodi Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije