Istraživanje potvrdilo da žene obavljaju više kućanskih poslova od muškaraca

Radiosarajevo.ba
Istraživanje potvrdilo da žene obavljaju više kućanskih poslova od muškaraca
Foto: Depositphotos / Ilsutracija

Istraživanje koje su proveli stručnjaci sa Univerziteta u Londonu pokazalo je kako samo jedan od 14 parova jednako dijeli kućanske poslove. Većinom je za sve poslove zadužena žena u vezi, prenosi Večernji list.

Prosječna žena u Velikoj Britaniji provodi 16 sati sedmično na obavljanje kućanskih poslova, dok muškarci potroše tek šest sati na istu aktivnost. Stručnjaci su analizirali više od 8.500 parova i došli su do idućeg zaključka, piše The Sun.

Podijelili su ih u osam grupa, a u 93 posto parova, žene su obavljale većinu kućanskih poslova.

Čak i kod veza u kojima oboje imaju posao i gdje muškarci vjeruju da se poslovi trebaju jednako raspodijeliti, ispalo je kako svejedno većinu obavlja žena. Drugačiji slučaj bio je jedino kada žene donose većinu zarade ili kada su muškarci kući.

S druge strane, jedno istraživanje provedeno na Univerzitetu Cornell u SAD-u došlo je do zaključka kako muškarci koji učestvuju u kućanskim poslovima češće vode ljubav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije