Istraživanje potvrdilo da je konzumiranje tekile dobro za zdravlje

Radiosarajevo.ba
Istraživanje potvrdilo da je konzumiranje tekile dobro za zdravlje
Pixabay / Ilustracija
Biljka koja se koristi za pravljenje tekile sadrži supstance koje poboljšavaju apsorpciju kalcijuma i magnezijuma koji su osnova za zdravlje kostiju.

Tokom istraživanja koje je sproveo Centar za istraživanje i napredne studije u Meksiku, miševima je dato da konzumiraju šećer iz plave agave prilikom čega je proizvedeno skoro 50 posto više osteokalcina, proteina čije prisustvo je neophodno za proizvodnju novih kostiju, piše britanski Metro.

Nakon osam sedmica uzimanja šećera iz agave prečnik kostiju kod miševa se povećao, a vođa projekta istakao je kako su ti efekti posljedica interakcije šećera i bakterija u crijevima što je omogućilo molekulama šećera da povežu hranjive materije i pomognu njihov transport do koštanih ćelija. 

"Potrošnja šećera iz agave u saradnji sa bakterijama u crijevim pomaže u stvaranju nove kosti, čak i uz prisustvo osteoporoze", naveo je doktor Mercedes Lopez.

Zahvaljujući ovim rezultatima otvorena je mogućnost razvoja novih alternativnih tretmana za liječenje osteoporoze, bolesti kostiju koja pogađa oko 200 miliona ljudi širom svijeta. 

Ovo je još jedno od istraživanja u kojem je tekila istaknuta zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje, a ranije je napominjano kako pomaže pri snižavanju šećera u krvi, mršavljenju i u borbi sa holesterolom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije