Istraživanja pokazala: Konzumiranje brze hrane utiče na neplodnost za čak 86 posto

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanja pokazala: Konzumiranje brze hrane utiče na neplodnost za čak 86 posto
Foto: Pexels / Ilustracija

Plodnost je po prirodi osjetljiva tema, posebno s obzirom na to da su mnogi čimbenici izvan naše kontrole.

Neplodnost utiče na znatan dio parova u Europi. Naime, procjenjuje se da oko 10 do 15 posto parova doživljava neplodnost u nekom trenutku tokom reproduktivnih godina.

Ipak, nova istraživanja upućuju na to da određeni prehrambeni obrasci mogu pomoći povećati plodnost dok drugi mogu djelovati protiv nje.

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Pro inflamatorna prehrana utiče na plodnost

Spomenuta studija, objavljena u Nutritional Journalu, pokazala je da pro inflamatorna (proupalna) prehrana povećava vjerovatnoću neplodnosti u žena za 86 posto. U ovom ispitivanju sudjelovalo je ukupno 4437 žena (411 s problemima neplodnosti i 4026 bez njih). Žene koje su slijedile posebnu dijetu, jele su manje od 800 ili više od 4200 kalorija dnevno ili su imale stanja poput neuroloških, jetrenih i endokrinih bolesti koje bi mogle utjecati na rezultate pa nisu bile uključene u ispitivanje.

Svaka je sudionica je ispunila upitnike o učestalosti hrane kako bi utvrdila svoj rezultat prema Dijetalnom upalnom indeksu (DII). Ocjena ovog indeksa uzima u obzir 45 prehrambenih parametara, uključujući sadržaj vlakana, vitamina i masti.

Uznemirujući rezultat istraživanja danskih naučnika: Ovo bi moglo ostaviti katastrofalne posljedice

Uznemirujući rezultat istraživanja danskih naučnika: Ovo bi moglo ostaviti katastrofalne posljedice

Što je veći DII rezultat, to je veći postotak pro inflamatorne hrane u svakodnevnoj prehrani. Ispitanice je podijeljene u četiri grupe; prva s najnižim proupalnim rezultatom do četvrte, s najvišim proupalnim rezultatom. Nakon analize podataka, istraživači su zaključili da je za one s višim DII rezultatima i do 86 posto, vjerovatnije da će imati probleme s plodnošću za razliku od onih s nižim rezultatima.

Koja je anti inflamatorna (protuupalna) hrana dobra?

Ne postoji univerzalna protuupalna prehrana koja će funkcionisati za sve, no ipak možete raditi na zamjeni rafiniranih šećera i prerađene hrane s onim prirodnim, bogatim vlaknima. Evo nekoliko korisnih savjeta:

  • Konzumirati najmanje 25 grama vlakana svaki dan
  • Ograničite zasićenu masnoću na 10 posto dnevnih kalorija
  • Konzumirajte hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama
  • Koristite zdrava ulja za kuhanje
Ilustracija
Foto: Wikipedia 

Imajte na umu kako prehrana sigurno nije jedini čimbenik koji utiče na plodnost. No, ona je jedan od faktora na koji možete utjecati pa je korisno eksperimentirati s ograničavanjem proupalne hrane.

Dodatni faktori koji utiču na plodnost su stres, loša kvaliteta sna, nedostatak dnevne tjelovježbe i ostalo, piše Živim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije