Ispucali vrhovi nisu jedini kriterij: Koliko često biste trebali na šišanje?

1
Radiosarajevo.ba
Ispucali vrhovi nisu jedini kriterij: Koliko često biste trebali na šišanje?
Foto: Pexels / Frizer

Iako redoni odlasci u frizerski salon mogu oduzeti dosta vremena (i novca), redovito šišanje sastavni je dio očuvanja zdravlja kose, a može vam čak pomoći da brže postignete željenu dužinu.

Dakle, smatrajte svaki termin kod frizera skromnim ulaganjem u postizanje vaših beauty ciljeva.

Iako mnogi frizeri općenito preporučuju šišanje svakih šest do osam sedmica, tekstura vaših vlasi, navike stiliziranja i dužina kose igraju veliku ulogu u tome koliko biste često trebali posjećivati frizera.

NES BiH: Za Dodika su Srbi najveće žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci

NES BiH: Za Dodika su Srbi najveće žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci

Ako često koristite peglu za kosu, figaro i slične uređaje, oni mogu isušiti vaše pramenove, a vrhove učiniti ispucalima.

I češljanje, jednako kao i visoke temperature ovih uređaja, može oštetiti vanjski sloj kose čineći pramenove krhkima i sklonima pucanju. Na primjer, ako često koristite uređaje za toplinsko oblikovanje kose trebali biste se šišati svakih osam sedmica, u suprotnom možete pričekati do 12 sedmica.

Drugo općenito pravilo je da posjetite frizera onda kad imate poteškoće sa stiliziranjem svoje kose (npr. ne možete se lako raščešljati ili vaša kosa izgleda beživotno što god učinili), piše Ljepota i zdravlje.

Ne primjećujete nikakvu štetu na vašoj kosi? Evo koliko dugo trebate čekati između sastanaka s frizerom, ovisno o vašoj frizuri i dužini kose:

Budući da kratke frizure obično uokviruju lice, frizura može izgledati neuredno i potpuno drukčije u samo mjesec dana. Naravno, to znači da ćete morati češće odlaziti u frizerski salon kako biste zadržali željenu frizuru.

Za održavanje pixie frizure, planirajte šišanje svakih četiri do šest sedmica, šest do osam  sedmica za kratke frizure a osam do deset sedmica za bob. Ako imate šiške, trebali biste ih podšišati svaka dva do četiri sedmica (osim ako nisu tip curtain šiški koje mogu izdržati duže bez podrezivanja).

Ravna kosa izgleda zdravije kad je ošišana u tzv. blunt cut stilu jer fizura tako izgleda punije na vrhovima. Iz tog razloga, planirajte šišanje duge, ravne kose svakih osam do 12 sedmica kako biste zadržali cjelokupni izgled i zadržali volumen. Za slojevito ošišanu kosu, obavezan je posjet frizeru svakih 12 sedmica da biste očuvali lijep i uredan izgled.

Ako je vaša kosa zdrava i bujna a frizura lijepa i nakon dva-tri mjeseca, podšišajte vrhove kada primijetite da postaju suhi, lomljivi, prozirni ili tanki.

Valovitu ili kovrdžavu kosu nije lako održavati. U ovom je slučaju najbolje vjerovati stručnjacima za kovrče da će napraviti frizuru koji će vam laskati, pa je najbolje slušati i njihov savjet vezan uz ponovni dolazak. Ali, generalno govoreći, vjerojatno biste trebali na šišanje svakih 12 do 16 sedmica.

Kao i kod ravne kose, valovita i kovrdžava kosa može se podrezati onda kad primijetite da su vaše vlasi ispucale ili da se kosa petlja pa je teško raščešljati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije