Internetom se širi recept kraljice Elizabete II za najukusnije palačinke

1
Radiosarajevo.ba
Internetom se širi recept kraljice Elizabete II za najukusnije palačinke
EPA/ Reddit/ Pexels / Navodni recept britanske kraljice za omiljenu poslasticu

Recept za palačinke koji je kraljica Elizabeta II. poslala američkom predsjedniku Dwightu D. Eisenhoweru 1960. godine proširio se internetom, a njegova preslika je objavljena na Redditu.

Drop scones, vrsta slastica nalik američkim palačinkama, poslužena je za doručak u dvorcu Balmoralu kada su 1960. kod kraljice u gostima bili američki predsjednik Dwight D. Eisenhower i njegova supruga Mamie, a desert je toliko oduševio par da su zatražili recept.

Kraljica je nešto kasnije poslala pismo i recept Eisenhoweru, piše 24sata.hr.

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

"Kad sam na naslovnici današnjih novina vidjela Vašu fotografiju na kojoj pripremate prepelice na roštilju, sjetila sam se da Vam nikad nisam poslala recept koji sam obećala u Balmoralu. Zato sam sada požurila to učiniti i nadam se da će Vam uspjeti", napisala je kraljica.

Popisala je sve sastojke i opisala kako se palačinke pripremaju, a zatim dala i savjet:

"Kada se radi manje palačinki, smanjim količine brašna i mlijeka, ali količine ostalih sastojaka ne mijenjam. Također sam ih pripremala tako da sam umjesto šećera koristila melasu ili zlatni sirup (sirup koji se dobiva postupkom rafiniranja soka šećerne trske ili šećerne repe) i to također može biti jako dobro", napisala je Elizabeta te dodala da smjesu treba prilično dugo tući, ali i ne dopustiti da dugo stoji prije pečenja.

Recept je dovoljan da u njemu uživa 16 osoba, napomenula je. Pa, eto, ko želi doručak u kraljevskom stilu, donosimo i mi recept:

Sastojci:

4 šolje brašna

4 kašike  šećera u prahu

2 šolje mlijeka

2 jaja

2 kašike sode bikarbone

3 kašike vinskog praška za pecivo (u našim trgovina možete pronaći pod nazivom Weinstein Backpulver)

2 kašike otopljenog maslaca.

Priprema: Umutite zajedno jaja, šećer i oko polovice mlijeka, zatim dodajte brašno i dobro pomiješajte dodajući preostalo mlijeko, sodu, prašak za pecivo i maslac. Prijatno!

Recept kraljice Elizabete II
Recept kraljice Elizabete II

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije