Imate problema sa mučninom tokom putovanja? Pogledajte trikove koji će vam olakšati život

0
Radiosarajevo.ba
Imate problema sa mučninom tokom putovanja? Pogledajte trikove koji će vam olakšati život
Foto: Family Doctor / Ilustracija

Mnogi od nas ne podnose putovanja baš najbolje, bilo koje prijevozno sredstvo da odaberemo. Mučnina, vrtoglavica i povraćanje samo su neki od problema sa kojima se susrećemo kada krenemo na put.

Ako planirate put, zapamtite neki od ovih prirodnih trikova koji vam mogu pomoći da ga lakše podnesete.

Prije polaska

Prije polaska ne jedite tešku hranu i ne čitajte dok putujete. Ukoliko putujete avionom, birajte pri kupovini karata, ako je moguće, sjedišta u sredini aviona, a ukoliko je u pitanju brod, trebaju vam kabine koje su smeštene duboko i u sredini broda. Izbegavajte jake parfeme i obezbijedite izvor svježeg vazduha.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Đumbir

Ako osjetite da vam je muka i da vam se vrti, probajte da olakšate sebi sa đumbirom. Popijte dvije tablete đumbira sa vodom jer ova biljka upija kiseline u stomaku i sprječava osjećaj mučnine. Pomoći će vam i ukoliko uzimate sok od đumbira ili čaj.

Masline i limun

Masline i limun mogu biti od pomoći. Pojedite nekoliko maslina pred putovanje. One sadrže tanin i prirodno smanjuju pojačano lučenje pljuvačke. Ako masline ne pomažu, uzmite limun.

Narežite ga na kriške i stavite ih u plastičnu vrećicu. Povremeno grickajte i sisajte kriške limuna da biste ublažili simptome mučnine. Uz to, može vam pomoći i grickanje suhih krekera.

Moć nane

Tokom putovanja protiv mučnine mogu da vam pomognu i bombone od mentola.

Pravo vreme

Izaberite pravo vrijeme za putovanje. Noću je najpogodnije, a ako već morate putovati danju, sjedite na prednje sjedište i fokusirajte pogled ispred sebe. Trudite se da budete mirni. Nekim ljudima je bolje kada voze nego da sjede kao suvozači, prenosi Magazin Novosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije