Imate li svoju Pahiru: Kažu da donosi novac, sreću i dobru energiju

0
Radiosarajevo.ba
Imate li svoju Pahiru: Kažu da donosi novac, sreću i dobru energiju
Foto: Instagram/ fytoria_patsourakis / Biljka Pahira

Biljka "za privlačenje novca" kako joj popularno tepaju, Pachira aquatica ili Pahira bila je apsolutni hit u svakom interijeru prethodnih godina.

Prema Feng Shuiju, ova biljka donosi sreću i dobru energiju, a mnogi je zovu i drvom novca. Svojim zavodljivim izgledom, prvenstveno zbog isprepletenog stabla, idealan je cimer vašim drugim biljkama.

Ova egzotična biljka u prirodi naraste do 18 metara, ali u vašim kućnim uvjetima visina se kreće od 60 centimetara do dva metra.

Oglasila se policija s detaljima: Pronađeno tijelo u rijeci Savi

Oglasila se policija s detaljima: Pronađeno tijelo u rijeci Savi

Oblik i veličinu joj određujete sami – obrezivanjem. Listovi su joj dlanasti podijeljeni na pet dijelova koji simboliziraju pet Feng Shui elemenata: metal, drvo, vodu, vatru, zemlju.

Cvijet joj je kremasto bijele boje, ali mala je vjerojatnost da procvate u zatvorenom prostoru pa će u vašem domu biti više kao ukrasno drvo, piše Journal.hr.

Najbolje bi bilo da je smjestite u blizinu istočnog ili zapadnog prozora.

Pahira je biljka koja voli svijetla i prozračna mjesta, ali nikako je nemojte izložiti direktnom suncu

Idealna ljetna sobna temperatura za nju je od 16 do 24 stepeni Celzijevih, dok u zimskom periodu temperatura ne bi trebala padati ispod 14 stepeni.

Pahiru zalijevajte ustajalom vodom, najbolje bi bilo svake dvije sedmice. Zimi i manje. Svakako pratite svoju biljku i njeno ponašanje.

Zemlja nikada ne smije biti presuha, ali nemojte ni pretjerati jer će korijen početi truliti. Listove joj povremeno poprskajte i obrišite prašinu s njih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije