Blagodati zime / Idemo fijuuuuuu: Koje su sve prednosti sankanja za djecu, ali i odrasle?

25. 01. 2019. u 18:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 33

Snježni pokrivač zaogrnuo je naše krajeve, a tome se najviše vesele djeca. Osim grudvanja, njihova je omiljena zimska aktivnost najčešće sankanje.

I upravo sankanje ima brojne blagodati i za djecu i za roditelje.

Pokretanje čitavog tijela

Sankanje je odlična tjelovježba ne samo za djecu nego i za roditelje. Jedan sat sankanja, odnosno stalne aktivnosti kraj djeteta koje uključuje vuču uzbrdo nakon spuštanja, utrošit će 300 kalorija kod osobe od 60 kilograma.

Kako se povećava težina roditelja, povećava se i potrošnja kalorija, pa je ovo idealna tjelovježba za čitavo tijelo ako je jedna od vaših novogodišnjih odluka bio rad na sebi i svome tijelu. Osim toga, aktivni su mišići čitavog tijela – dok vučete saonice, istodobno rade mišići nogu, ruku, stražnjice i trbušni mišići, piše portal zadovoljna.hr.

Mojmilo - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Boravak na svježem zraku

Ništa manje nije važan ni boravak na svježem zraku koji ide ruku pod ruku sa sankanjem. To je prilika da se i roditelji i djeca odvoje od ekrana i sjedilačkog načina života te zaista udahnu svježi zrak. Ako imate priliku otići na neku od planina, tim bolje, jer će i kvaliteta zraka biti bolja.

Boravak na hladnoći ima i brojne prednosti – od toga da bolje spavamo, sagorijevamo više kalorija, pa sve do toga da pomaže u borbi s infekcijama i pridonosi općem boljem osjećanju.

Razvoj koordinacije pokreta

Djeca u ranom i srednjem djetinjstvu još uvijek nemaju razvijenu koordinaciju pokreta u onolikoj mjeri kao što je to kod odraslih. I upravo je zato sankanje odlična aktivnost koja može pridonijeti razvoju koordinacije.

Mojmilo - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Razvoj socijalnih vještina

Osim ako ne idete na izolirano mjesto ili brdo iza svoje kuće, vrlo je velika vjerovatnoća da ćete tokom sankanja naići na brojnu drugu djecu i roditelje. Upravo je to prilika da dijete nauči kako se ponašati u takvim situacijama.

Podučite ga kako i zašto treba čekati u redu na svoje vrijeme za spuštanje, kako se treba ponašati prema drugima koji također čekaju, zašto je opasno udarati se svojim saonicama u drugu djecu i slično.

Stvaranje veze između djeteta i roditelja

Odlazak na sankanje uključuje čitav proces od zajedničkog spremanja za izlazak, samog odlaska na sanjkalište, tjelovježbe u kojoj ste većinu vremena usko vezani za svoje dijete i podučavanje razvijanju socijalnih vještina. I upravo se zato tokom ove aktivnosti učvršćuje veza između roditelja i djeteta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA