Ideja za novogodišnju trpezu uz malo truda i ljubavi

Radiosarajevo.ba
Ideja za novogodišnju trpezu uz malo truda i ljubavi
Arhiv / Napravite za svečanu novogodišnju večeru za sebe i svoje najmilije

Za nekoliko sati ispratit ćemo staru, a dočekati Novu godinu koja ne može proći bez bogate trpeze. Ukoliko nemate ideju šta da napravite za svečanu novogodišnju večeru za sebe i svoje najmilije, pripremili smo vam mali vodič za jela kako bi cijela porodica uživala.

Ruska salata, krem supa od bundeve, piletina u sosu od limuna i ''poljubac'' torta idealni su za novogodišnju večeru koju ćete začiniti uz malo truda i ljubavi.

Ruska salata

Potrebno je: 1kg krompira, ½kg mrkve, ¼kg graška, 23 crvene paprike, 34 kisela krastavčića, glavica bijelog luka, so, biber, mješavina začina, 10 kašika sojinog brašna, 200gr senfa, sok od jednog limuna.

Priprema

Skuhati u ljusci, oljuštiti i isjeckati kilogram krompira, posebno oprati pola kilograma mrkve , četvrtinu kilograma graška. Ocjediti od vode koja se može koristiti za neku čorbu.

- Dodati sjeckane 23 crvene kisele paprike, 34 kisela krastavčića i sitno isjeckanu glavicu bijelog luka, sve posoliti, pobiberiti i dodati vegetu.

- Sve izmješati i dodati majonezu pripremljenu na ovaj način: 10 kašika sojinog brašna zaliti hladnom vodom i napraviti masu kao za palačinke od koje se skuha kašica. U prohlađenu kašu dodati 200 g senfa, sok od 1 limuna, kašiku vegete i dobro umutiti. Ukrasiti po želji.

Krem supa od bundeve

Za ovu krem supu u hladnim danima potrebno je: 1 poriluk , 1 bundeva , 2 mrkve , so i biber.

Priprema

Bundevi ogulite koru i unutrašnjost izrežite na kockice. Očistite i narežite poriluk i mrkvice.

U lonac stavite malo ulja pa prvo stavite poriluk, potom mrkvicu i bundevu te nekoliko minuta ostavite na ulju i zatim dolijte vodu. Dodajte so i biber. Pustite da kuha 20-ak minuta i usitnite je štapnim mikserom dok ne dobijete glatku teksturu. Po želji možete dodati vrhnje za kuhanje i začine po želji.

Piletina u sosu od limuna

Potrebno je:

125 g pirinča

1 srednje velika glavica luka

4 pileće šnicle (od 150 g)

1 kašika ulja

sok od 1 limuna

3 paprike

1/2 kašike gustina ili kašika brašna

so, biber

Priprema:

Pirinač kuhati u slanoj kipućoj vodi 20 minuta. Luk oljuštite i isjecite na kriške, papriku na trake a brokule kuhajte u kipućoj supi oko 6 minuta.

- Svaku šniclu isjeckajte na komadiće i pržite na ulju 2-3 minuta. Posolite i pobiberite, dodajte luk i papriku kratko pržite sve zajedno.

- Brokule ocjedite tako da tečnost od kuhanja sačuvate. U prženi luk i papriku umešajte sok od limuna i 150 ml supe od brokula, ostavite da se kuha 2-3 minuta, po ukusu posolite i pobiberite. Zgusnite sos razmućenim gustinom, vratite meso i poslužite s kuhanim pirinčem.

''Poljubac'' torta

Za ovaj fantastični desert potrebno je 250 g maslaca, 200 g čokolade, 100 g šećera u prahu, 6 jaja, 300 g plazme, 13 kašika mljevenog keksa, kesica šlaga + mlijeko po uputstvu, mlijeko (za natapanje)

Priprema: Umutite pjenasto maslac sa šećerom u prahu i dodajte otopljenu čokoladu. Kad se masa ujednači, dodajte mljeveni keks i umućena žumanca. Posebno umutite u čvrst snijeg bjelanca i kašikom ih umešajte u masu sa keksom. Plazmu potopiti u mlijeko i redati: natopljena plazma, fil, natopljena plazma, fil. Tortu prekrijte odozgo i sa strane umućenim šlagom.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije