Ideja za iftar: Spremite sočne i ukusne punjene paprike
Za današnji iftar donosimo vam jednostavan recept za tradicionalno bosanskohercegovačko jelo - punjene paprike.
Sastojci
10 paprika srednje veličine (mogu i zaleđene)
200 gr mljevenog mesa
100 ml ulja
1 šolja (za čaj) riže
1 manja glavica crvenog luka
2 čehna bijelog luka
ajvar, vegeta, so, biber, mljevena slatka paprika i ulje
Način pripreme
Prvo napravimo sos. U šerpu stavimo oko 100 ml ulja i zagrijemo ga, zatim dodamo kašiku brašna i kašičicu mljevene paprike, promiješamo i zalijemo ključalom vodom (1l ).
Zatim u sos dodamo so, vegetu, biber i kašiku ajvara.
Rižu posolimo, dodamo oba luka i kuhamo 5 minuta.
Nakon što prokuhamo rižu i luk ostavimo da se prohladi.
U prohlađenu rižu i luk dodamo meso, vegetu, biber, kašičicu mljevene paprike i kašiku ajvara.
Izmiješamo rukom i punimo paprike smjesom.
Kada napunimo paprike stavimo ih u sos i kuhamo 1h na umjerenoj temperaturi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.