Idealni savjeti: Kako vratiti samopoštovanje?

0
Radiosarajevo.ba
Idealni savjeti: Kako vratiti samopoštovanje?
Foto: Pixabay / Ilustracija

U našem životu možemo sebi dopustiti da izgubimo mnogo toga, međutim ono što je najvažnije i što ne bismo smjeli sebi dopustiti jeste da izgubimo samopouzdanje i samopoštovanje.

Najčešće do gubitka ove bitne osobine dolazi nakon gubitna voljene osobe, posla ili slično. Ovo se često desi upravo zato što većina nas, tokom odrastanja, svoju vrijednost pokušava pronaći u tuđem odobravanju.

Problem se javlja kada ne dobijemo odobrenje koje tražimo u drugima. Neposredno nakon toga, dolazi do narušavanja našeg samopoštovanja, prenosi naturala.

Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije oko načina izbora sudija u Ustavni sud BiH

Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije oko načina izbora sudija u Ustavni sud BiH

Mentalno zdravlje - tema o kojoj se malo priča: Kako postaviti granice u odnosu sa ljudima

Mentalno zdravlje - tema o kojoj se malo priča: Kako postaviti granice u odnosu sa ljudima

U nastavku teksta čitajte o simptomima i načinu kako da pređete preko ove prepreke.

1. Da li se pronalazite u sljedećim izjavama:

Osjećam se dobro kada...

  • drugi odobravaju način na koji izgledam
  • dobivam pažnju od drugih
  • sam u sretnoj vezi
  • drugi uvažavaju moje mišljenje
  • drugi rade lijepe stvari za mene
  • znam da sam dobro odradio/la neki projekt
  • zarađujem određenu svotu novca

2. Pronađite vašu pravu vrijednost

Razmislite prije svega o prijateljima koje cijenite. Šta to cijenite kod njih? Da li je to nešto materijalno ili je ipak nešto duhovno, kao što je to smisao za humor?

Ukoliko je odgovor na ovo pitanje nešto duhovno, upravo to morate pronaći i kod sebe. Imajte na umu da vaše vanjske kvalitete ne ovise uvijek o vama, ali ono što ovisi jeste vaša duhovitost. Iako u ovom životu izgubimo sve ono što je materijalno, ostajemo sami sebi, ostaje nam naš duh i ono što uistinu jesmo. Upravo to, svoj duh, ne trebamo izgubiti i poželjno je da posebnu pažnju obratimo na isti.

3. Obnovite se

Zapitajte sami sebe da li ste sretni i zadovoljni sa sobom, sa načinom života na koji živite. Ukoliko je odgovor negativan, zašto ne biste počeli razmišljati o načinu kako to da izmijenite? Sušajte sebe, svoje emocije i svoje želje.

Slušanje iznutra će vam omogućiti da otkrijete svoju istinsku vrijednost i suštinu, koja će vas odvesti do sretnog i ispunjenog života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije