I šećer se može pokvariti: Znate li kada ga treba baciti?

0
Radiosarajevo.ba
I šećer se može pokvariti: Znate li kada ga treba baciti?
Pixabay / Šećer

Jeste li se ikada zapitali koliko dugo šećer može stajati u vašoj kuhinji, a da i dalje bude jestiv?

Šećer nema rok trajanja, ali to ne znači da će ostati svjež zauvijek.

Granulirani bijeli šećer zaista ima neograničen rok trajanja, pogotovo ako se čuva na suhom i tamnom mjestu. Osim toga, šećer je učinkovit konzervans, a budući da dobro upija vlagu iz hrane, često je ključni sastojak kiseljenja.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Iako šećer možda nema rok valjanosti, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim tvarima koje mogu utjecati na njegovu kvalitetu ili ga učiniti nesigurnim za upotrebu. Osim toga, šećer može apsorbirati mirise i okuse, prenosi Krstarica.

Mnoge organizacije za sigurnost hrane preporučuju bacanje vrećice šećera nakon dvije godine, ali ako ne primijetite nikakvu promjenu u okusu ili kvaliteti, stari šećer će biti jednako dobar kao i nova vrećica šećera.

Smeđi šećer je na glasu kao kvarljiva roba, a to se u ovom slučaju ponajviše odnosi na to da se jako stvrdne kada je izložen vazduhu. Hermetički zatvorena posuda za čuvanje uveliko pomaže u sprečavanju toga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije