I šećer se može pokvariti: Znate li kada ga treba baciti?
Jeste li se ikada zapitali koliko dugo šećer može stajati u vašoj kuhinji, a da i dalje bude jestiv?
Šećer nema rok trajanja, ali to ne znači da će ostati svjež zauvijek.
Granulirani bijeli šećer zaista ima neograničen rok trajanja, pogotovo ako se čuva na suhom i tamnom mjestu. Osim toga, šećer je učinkovit konzervans, a budući da dobro upija vlagu iz hrane, često je ključni sastojak kiseljenja.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Iako šećer možda nema rok valjanosti, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim tvarima koje mogu utjecati na njegovu kvalitetu ili ga učiniti nesigurnim za upotrebu. Osim toga, šećer može apsorbirati mirise i okuse, prenosi Krstarica.
Mnoge organizacije za sigurnost hrane preporučuju bacanje vrećice šećera nakon dvije godine, ali ako ne primijetite nikakvu promjenu u okusu ili kvaliteti, stari šećer će biti jednako dobar kao i nova vrećica šećera.
Smeđi šećer je na glasu kao kvarljiva roba, a to se u ovom slučaju ponajviše odnosi na to da se jako stvrdne kada je izložen vazduhu. Hermetički zatvorena posuda za čuvanje uveliko pomaže u sprečavanju toga.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.