Hrskavi desert pun ukusa: Štrudla od bundeve idealna za hladne dane

0
Radiosarajevo.ba
Hrskavi desert pun ukusa: Štrudla od bundeve idealna za hladne dane
Foto: Coolinarika / Štrudla od bundeve

Ako tražite desert koji spaja jesenske okuse u nježnom, hrskavom ovitku – ova štrudla od bundeve pravi je izbor. Inspirirana klasičnom štrudlom i prilagođena sezoni, ova je štrudla jednostavan, a pamtljiv desert koji je zato idealan i za obične dane i za one malo svečanije.

Štrudlu od bundeve možete poslužiti toplu ili hladnu, s malo sladoleda od vanilije, tučenoga vrhnja ili meda.

Sastojci

  • 470 g pirea od bundeve
    225 g krem sira sobne temperature
    100 g smeđeg šećera
    1/2 čajne kašičice mljevenog cimeta
    1/2 čajne kašičice soli
    1/4 čajne kašičice mljevenog đumbira
    1/4 čajne kašičice muškatnog oraščića
    12 listova tijesta za pite i savijače
    150 g maslaca, otopljenog
    110 g nasjeckanih oraha
    3 kašičice šećera u prahu, za posipanje

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Namastite lim za pečenje.

Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći

Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći

Pomiješajte pire od bundeve, krem sir, smeđi šećer, cimet, sol, đumbir i muškatni oraščić. Ostavite sa strane.

Složite 2 lista tijesta jedan na drugi i premažite gornji list s malo maslaca. Kašičicom rasporedite nadjev (1/6) uz dulju stranicu tijesta i zamotajte počevši od toga kraja.

Prebacite u lim za pečenje sa šavom prema dolje. Ponovite s ostalim sastojcima. Premažite vrh tijesta s malo maslaca i pospite orasima.

Pecite dok tijesto ne postane zlatno smeđe boje, oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice, malo ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije