Grinje u madracu mogu poremetiti san te uzrokovati alergije i nelagodu: Kako ih se riješiti?

1
Radiosarajevo.ba
Grinje u madracu mogu poremetiti san te uzrokovati alergije i nelagodu: Kako ih se riješiti?
Foto: Pixabay.com / Madrac / Ilustracija

Grinje su posvuda u našim domovima, ali u najvećim su koncentracijama na površinama koje zadržavaju prašinu, poput madraca, koji se ne mogu redovno prati.

One su paučnjaci mikroskopske veličine i hrane se mrtvim stanicama ljudske kože koje neprestano odbacujemo.

Za razliku od ušiju ili stjenica, one nisu paraziti koji grizu, bodu ili buše našu kožu. Ipak, grinje mogu poremetiti san te uzrokovati alergije i nelagodu.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Iako su grinje mikroskopske, postoje načini da saznate spavaju li vama u krevetu. Tu su ako pronađete sitne crne ili smeđe tačkice na madracu i imate osjećaj svrbeža kože dok ste u krevetu, Također, ako osjećate simptome alergije tokom spavanja, kao što su suzne oči, curenje nosa, kihanje, grlobolja, kašalj ili problemi s disanjem.

Šta napraviti u tom slučaju? Prvo uklonite prekrivače, plahte, jastučnice, zaštitu za madrac i navlaku otpornu na prašinu s madraca. Kako biste ubili grinje, stavite posteljinu u sušilicu najmanje 15 minuta pritom koristeći najvišu postavku toplote. Nakon što uništite grinje, operite posteljinu i navlake kao i inače u mašini za veš, piše D&D.

Potom detaljno usisajte madrac. Ako ga imate, upotrijebite usisivač s visokoučinkovitim filterom čestica zraka, crijevom i nastavkom četke za presvlake kako biste usisali cijelu površinu madraca.

Ne zaboravite stranice i opruge te prašinu s okvira kreveta. Ako vaš madrac nije obložen specijalnom navlakom protiv grinja i patite od alergijskih reakcija, trebali biste ga usisati barem jednom mjesečno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije