Greška s pranjem suđa koju svi pravimo: Ovako ćemo mašinu samo - zbuniti

0
Radiosarajevo.ba
Greška s pranjem suđa koju svi pravimo: Ovako ćemo mašinu samo - zbuniti
Foto: Pixabay / Ilustracija

Mašine za suđe poprilično su impresivne mašine koje je lako uzeti zdravo za gotovo, pa ih često i precijenimo misleći da su svemoguće. No, kao i svaka druga naprava, i mašina za suđe ima svoja ograničenja i pravila kojih se treba pridržavati pri njezinu korištenju.

Nije svo posuđe pogodno za pranje u mašini za suđe, a to prvenstveno vrijedi za oštre noževe jer se mogu oštetiti. Naime, proces pranja može otupiti oštre rubove, a jake hemikalije i vlažno okruženje mogu nagrizati čelik. Pogotovo ako ste potrošili novac na dobre noževe – njih perite samo ručno. Kuhače i drugi drveni pribor, fini porculan, kristal, kao ni posuđe od aluminija, bakra ili lijevanog željeza također ne biste trebali prati u mašini za suđe.

Danas su mašine za suđe puno sofisticiranije i puno skuplje od Josephininog izvornog nagrađenog modela. Štaviše, na stranici How Stuff Works ističu da su moderne mašine skoro kao roboti. Sav posao odrade (gotovo) same, a čak mogu same odrediti koliko vruća voda mora biti, kao i procijeniti kada je posuđe čisto.

Na granici BiH i Hrvatske poskok ugrizao ženu dok je radila u vrtu

Na granici BiH i Hrvatske poskok ugrizao ženu dok je radila u vrtu

U nekim slučajevima mašinu za suđe možemo i – zbuniti. Naime, učestala je navika da tanjire, tave i ostalo prljavije posuđe isperemo prije stavljanja u mašinu za suđe. Radimo to jer mislimo da će se suđe tako bolje oprati i da se perilica neće uprljati ostacima hrane. No, to je možda vrijedilo za starije modele.

Moderni uređaji ne samo da imaju vlastite verzije predpranja, nego mogu i detektirati koliko se prljavštine nalazi na posuđu. Zbog toga, ispiranje posuđa u sudoperu može zavarati senzore perilice da posuđe nije toliko prljavo koliko zapravo jest. Mašina će tada odabrati kraći ciklus pranja i posuđe se neće dovoljno dobro oprati.

Osim toga, prethodnim ispiranjem samo trošite više vode, a suđe neće biti ništa čišće. Naravno, potrebno je ukloniti ostatke hrane s posuđa, ali to ne morate učiniti ako je na tanjiru ostalo nekoliko mrvica kruha, piše portal Zadovoljna

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije