Gradačački sajam šljive: Dodijeljena priznanja

Radiosarajevo.ba
Gradačački sajam šljive: Dodijeljena priznanja

U povodu 40 godina od osnivanja Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive, organizator je na večeri izlagača dodijelio posebna priznanja za razvoj i afirmaciju Gradačačkog sajma. Priznanja su dobili:

1. BOSNA SUNCE OSIGURANJE
2. FABRIKA DUHANA SARAJEVO
3. INMER – MIG, GRADAČAC
4. PETROKEMIJA, KUTINA
5. POLJOVET, GRADAČAC
6. SARAJEVSKA PIVARA
7. TUZLANSKA PIVARA
8. RTV TK
9. RTV F BiH
10. VOĆNI RASADNIK SREBRENIK
11. DŽEVAD JAREBICA
12. IZUDIN KAPETANOVIĆ
13. MEHMEDALIJA MAHMUTOVIĆ
14. VASO STOJČEVIĆ

Sinoć je na Sajmu šljive u Gradačcu prezentovana knjiga „Autohtone jabuke i kruške sa prostora Bosne i Hercegovine“ autora Vahida Beširevića. Knjiga je plod istraživačkog rada agronoma iz Gradačca, koji se posljednjih petnaestak godina posvetio očuvanju autohtonih voćnih vrsta u našoj zemlji.

„Ovdje je sakupljeno strašno bogatstvo preko devedeset naziva i sistematski obrađenih autohtonih sorti jabuka i krušaka. Svaka od tih sorti govori o inventivnosti i mudrosti našeg čovjeka, jer su osim u prirodi prisutni u tradicionalnom vezu ili bakrorezu.

Očekujem da će Vahidova knjiga omogućiti da zadržimo bogatstvo koje imamo, a naučnim putem, ukrštavanjem sa poznatim sortama, autohtone jabuke i kruške postanu otporne na klimatske uslove i štetočine. To podrezumijeva kasnu cvatnju, jaku koru, bez ili sa što manje prskanja“, rekao je promotor i recenzent prof.dr. Dževad Jarebica.

Kako je istaknuto, istraživački rad se nastavlja a promocija knjige će uslijediti u bh. gradovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije